fbpx
Umenie na mieste X otvára svoj 2. ročník – v Košickom kraji vyrastú ďalšie diela

Projekt Umenie na mieste X, ktorý priniesol do Košického kraja päť unikátnych landartových diel, má pokračovanie. Organizácia Košice Región Ekoturizmus, v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, otvorila jeho druhý ročník.

V pondelok, 16. októbra, sa otvoril druhý ročník výnimočného projektu, ktorý do slovenského cestovného ruchu prináša prepojenie prírody, unikátnych lokalít, umenia a človeka. Jeho cieľom je rozšíriť už existujúcu kolekciu 5-tich umeleckých diel do podoby väčšej outdoorovej galérie vo verejnom priestore Košického kraja.

Očakávaným výsledkom bude súbor diel, rozmiestnených na zaujímavých a atraktívnych turistických miestach, ktoré dotvoria krajinu a zároveň budú motivovať k jej spoznávaniu rovnako ako ku kontaktu so súčasným umením v prírode.

Víťazi prvého ročníka projektu vytvorili v rôznych častiach Košického kraja päť diel, ktoré sú od júna dostupné verejnosti: Kométa v Zádielskej doline, Kukaň na Senianskych rybníkoch, Za časom na oblohe pri Herlianskom gejzíre, Račia procedúra pri jazere Turzov a Figová jama pri letohrádku Sans Souci v Iliašovciach. 

„Sme radi, že sa nám podarilo priniesť návštevníkom Košického kraja netradičné zážitky v podobe týchto diel a tešíme sa na nové prírastky. Ekologický rozmer celého projektu je pre nás veľmi dôležitý. Preto budeme vyberať diela vytvorené s rešpektom k prírode aj lokalite, také, ktoré budú reagovať na špecifiká a jedinečnosť vybraných miest. Je dôležité, aby autori a autorky pri tvorbe pracovali s prírodnými alebo recyklovateľnými či prírodu nepoškodzujúcimi materiálmi a postupmi. Preferovať budeme materiály, ktoré pochádzajú z blízkosti vybranej lokality, a ktoré vhodným spôsobom dotvoria priestor.“ hovorí Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Ekoturizmus

Do prvého kola súťaže sa tvorcovia môžu prihlásiť do polnoci 30. novembra. Prostredníctvom on-line formulára je potrebné poslať životopis, portfólio prác a ideový návrh s krátkou anotáciou vysvetľujúcou myšlienku prihláseného diela. 

Porota 2. výzvy projektu Umenie na mieste X

Kurátorom projektu Umenie na mieste X zostáva historik a teoretik umenia Peter Megyeši a do poroty zasadnú: Dorota Kenderová – riaditeľka Východoslovenskej galérie, Viktória Mravčáková – architektka a urbanistka, Peter Tajkov – výtvarný teoretik, Adrián Kobetič – teoretik umenia a kurátor Trnavy a Lenka Vargová Jurková – výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Ekoturizmus. 

„Už v pilotnom ročníku projektu Umenie na mieste X nás milo prekvapil veľký záujem umeleckej obce zapojiť sa do takejto neobvyklej formy propagácie turizmu v našom kraji. Aj preto sme sa v druhom ročníku súťaže rozhodli zvýšiť maximálnu čiastku určenú na realizáciu každého z víťazných diel tak, aby bola súťaž pre umelcov ešte atraktívnejšia. Veríme, že teraz im už nič nezabráni pustiť sa aj do realizačne náročnejších diel, ktoré oživia regióny kraja a prilákajú návštevníkov spoznávať ich,“ dodal predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka.

Na realizáciu každého z víťazných diel, ktoré sa zhmotnia v lokalitách Košického kraja pred budúcoročnou letnou turistickou sezónou, je vyhradených maximálne 12 000 €. Víťazná autorka, autor alebo tvorivý kolektív získa odmenu vo výške 3 000 €.

Všetky dôležité informácie o výzve Umenie na mieste X


Všetky dôležité termíny, podmienky účasti v súťaži a ďalšie podrobnosti sú uvedené na stránke projektu www.umenienamieste.sk  

> Zadanie
> Prieskum záujmu o zapojenie sa do súťaže
> Vybrané miesta X
 

Expozícia VÝCHOD - VÁŠ CAMP na Caravan Bike Travel 2024

Košický a Prešovský samosprávny kraj (v rámci svojich krajských organizácií cestovného ruchu Košice Región Turizmus a Severovýchod…

Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…

Aj remeslo prináša nezabudnuteľný zážitok

Cestovný ruch funguje dobre, ak sa spolieha predovšetkým na to, čo je dostupné lokálne. Turistov zaujíma všetko, čo vychádza z miestnych…