fbpx
Gelnický hrad a hradná pani Zuzana

Podujatie podporené z dotačnej výzvy programu Terra Incognita začalo v sobotu 6. júna prehliadkou výstavy „Ľudový odev z obce Kojšov“ v Baníckom múzeu v Gelnici. Potom návštevníci so sprievodkyňou a jej odborným výkladom absolvovali v tom istom múzeu prehliadku výstavy Levočská biela pani, kde sa dozvedeli o smutnom osude Júlie Géczyovej-Korponayovej, ktorý sa tak veľmi líšil od legendy, ktorá dodnes prežíva.

Z múzea sa návštevník mohol presunúť na prehliadku pamätihodností mesta Gelnica. Mladé sprievodkyne začali prehliadku pri soche baníka pred budovou Baníckeho múzea, ktorá bola pôvodne vybudovaná ako mestská radnica. K najstarším staviteľským pamiatkam patrí gotický rímskokatolícky kostol pochádzajúci zo 14. storočia. K nemu a do neho viedli kroky zvedavých návštevníkov. Z pôvodného gotického zariadenia sa zachovala len bronzová krstiteľnica, zdobená viničom a medailónmi. Je dielom spišskonovoveského majstra zvonolejára Konráda. Ďalšou zastávkou bola

klasicistická budova evanjelického kostola postavená v roku 1784 za 30 tisíc zlatých, zozbieraných

asi 200 veriacimi. Najviac prispievateľov bolo medzi baníkmi aj preto je v parapete baníckeho chóru podlhovastý výklenok, v ktorom je umiestnené súsošie zachytávajúce baníkov pri dolovaní. Skupinka sa zastavila aj pri secesnej vile Skafszkych, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku a dnes v nej sídli základná umelecká škola. Ďalšími pamiatkami na prehliadke mesta boli kamenný most cez rieku Hnilec, dvojarkádová stavba z lomového kameňa a zrekonštruovaná budova bývalého ľudového súdu.

O pol dvanástej sa vydala ďalšia skupina po stopách starých banských portálov a tajchov v Gelnici. V Gelnici sa ťažilo nielen striebro a meď, ale aj zlato, ortuť, olovo a železná ruda. V gelnických baniach pracovalo 300 až 400 baníkov. Gelnica ako stredisko hornouhorského baníctva má dodnes na svoju banícku minulosť dosť pamiatok. Sprievodca viedol návštevníkov od povrchového vývodu rudnej žily až po vstupné portály banských štôlní. Medzi najpôsobivejšie patrila zastávka pri starej dedičnej štôlni na Krížovej žile, ktorá dodnes odvádza vodu z baní, portál novej krížovej štôlne, do ktorého sa dá vojsť alebo nahliadnutie do opustenej slepej ťažnej šachty. Svoju púť zakončili pri dolnom Thurzovskom jazere, pôvodne banskom diele.

Popoludní sa na Zámčisku, mieste, kde sa zachovali zvyšky niekdajšieho Gelnického hradu, začalo podujatie, ktoré otvorili primátor mesta Gelnica Ing. Dušan Tomaško, MBA a podpredseda KSK Ing. István Zachariaš. Potom sa na pódiu odohral príbeh o hradnej pani Zuzane, brániacej hrad a mesto, ktorý ožil vďaka súboru Malé javiskové formy PRAKO Prakovce. V programe sa striedali dobové tance s rytierskymi súbojmi a stredovekou hudbou. Svoje umenie tiež predviedli sokoliari a v stredovekom tábore sa návštevníci oboznámili s rôznymi druhmi zbraní a súbojmi nimi vedenými. Sami si mohli vyskúšať streľbu z luku. Ochutnať sa dali stredoveké jedlá, odniesť si na pamiatku perníček alebo vyrezávaný lopár, či varešku. Deti sa mohli venovať rôznym výtvarným technikám a všetci mohli zistiť ako to kedysi v Gelnici a okolí vyzeralo na historických fotografiách vystavených priamo pri ruinách hradu. V ponuke jedál kraľoval margeciansky gruľovník a kojšovské pirohy.


Predstavili sme novú ponuku školských výletov do krajiny Haravara a jednodňových autobusových výletov pre rok 2024

Náš Regionálny informačný bod priniesol svoju rozmanitú ponuku aktivít pre nadchádzajúcu turistickú sezónu 2024. Okrem tradičných…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…