fbpx
TLAČOVÁ SPRÁVA: Zádielska tiesňava sa teší z noviniek, ktoré podporia turistickú infraštruktúru celej doliny

Nové informačné centrum pri vstupe do Zádielskej tiesňavy a 3 metre vysoké drevené sochy Haravarkov pri Zádielskej chate sú výsledkami cezhraničného projektu „Attraction: Cezhraničný rozvoj cestovného ruchu vďaka moderným atrakciám“, ktorý má za cieľ rozvoj cestovného ruchu v tejto výnimočnej lokalite. Hlavným cieľom projektu je zvýšenie atraktivity prihraničného regiónu prostredníctvom moderných atrakcií a rozvoja turistickej infraštruktúry.

Zádielska tiesňava, známa aj ako Zádielsky kaňon, je pozoruhodnou lokalitou národného parku Slovenský kras. Je súčasťou ikonickej Zádielskej doliny a na dĺžke približne 3.8 km ponúka početné zaujímavosti a príležitosti pre zážitkovú turistiku. Vstupnou bránou do tiesňavy je malebná obec Zádiel, kde, v rámci projektu Attraction, vzniklo v zrekonštruovanom objekte nové informačné centrum. Jeho priestory poskytnú návštevníkom všetky dôležité informácie o turistických možnostiach, pamiatkach a charakteristickej faune a flóre v celej oblasti. Budova zároveň slúži ako múzeum, ktoré bude verejnosti prístupné od jari 2024.

V zrekonštruovanom objekte boli tiež vytvorené priestory pre rôzne školenia a konferencie ako i návštevnícke zázemie s toaletami. Podľa slov Attilu Nehodu, starostu obce Zádiel, ktorá je realizátorom projektu:

,,Nové informačné centrum by malo byť miestom prvého kontaktu návštevníka so Zádielskou tiesňavou, nakoľko sa nachádza v tesnej blízkosti parkoviska. Naším cieľom je, aby tu ľudia získali potrebné informácie o lokalite a zoznámili sa nielen so samotnou tiesňavou, ale aj s obcou a jej históriou. V budúcnosti máme v pláne budovu doplniť aj o možnosť ubytovania tak, aby si u nás návštevníci mohli vytvoriť základňu pre viacdňové spoznávanie Slovenského krasu. Veríme, že týmito novinkami prilákame opäť nových návštevníkov, a že tí, ktorí už v Zádieli v minulosti boli, sa sem opäť radi vrátia.“ 

Attila Nehoda, starostu obce Zádiel

V rámci projektu boli na severnom konci tiesňavy, pri Zádielskej chate, osadené dve 3 metre vysoké drevené postavičky, znázorňujúce hlavných hrdinov príbehov o čarovnej krajine Haravara.

„Čarovná krajina Haravara vznikla v našej organizácii ako výnimočný projekt, ktorým už po tri roky oslovujeme rodiny s deťmi a vzbudzujeme u nich záujem o krásy Košického kraja. Hlavné postavy, dobrý duch Kaško a jeho kamaráti Max a Majka, zažívajú v Haravare rôzne dobrodružstvá, prostredníctvom ktorých sa naši malí návštevníci dozvedajú o príležitostiach zážitkového trávenia voľného času v kraji. Odteraz sa, práve vďaka unikátnej drevenej inštalácii, stretnú deti a ich dospelí sprievodcovia s čarovnou krajinou Haravara aj v samotnej Zádielskej tiesňave. Postavičky Maxa a Majky nielenže slúžia ako skvelé miesto na fotografovanie, ale motivujú aj najmenších turistov k návšteve jednej z najhlbších tiesňav na Slovensku. Súčasťou inštalácie je tiež rozprávkovo spracovaná mapa náučného chodníka vedúceho z obce Zádiel, okolo tzv. Cukrovej homole, až priamo na vrchol tiesňavy,“

Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus

Haravarkovia teda nie sú len ozdobou lokality, ale rozprávajú aj príbeh samotnej tiesňavy a malí návštevníci sa takto zábavným spôsobom zoznámia s históriou, faunou, flórou a geografickými zvláštnosťami tejto výnimočnej lokality. Autorom sôch je Michal Hanula, ktorý sa inšpiroval kresbami ilustrátora Mareka Rakučáka, tvorcu vizuálu krajiny Haravara.

Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, ako partner projektu, zabezpečila aj umiestnenie sčítača turistov pri vstupe do Zádielskej tiesňavy. Presnosť sčítača je min. 90 % a je schopný rozlíšiť smer pohybu (teda príchod alebo odchod) návštevníka. Takéto sčítače sú skonštruované pre použitie v exteriéri a sú funkčné za každého počasia. Odolné sú nielen voči poveternostným podmienkam, ale aj proti prípadnému vandalizmu.

Maďarský partner projektu vybudoval pri jazere Rétköz v obci Szabolcsveresmart, modernú atrakciu Skyrider.

Novinky, ktoré vznikli vďaka cezhraničnému Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko a projektu Attraction, na ktorom sa podieľali Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, obec Zádiel a maďarský partner Alkossunk Várost Alapítvány, boli spolufinancované z prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v sume 952 810,45 €.
 


VÝCHOD – VÁŠ CAMP – medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Caravan Bike Travel v Nitre 2024

Nadšenie pre karavaning a kempovanie si v ostatných rokoch nachádza stále viac priaznivcov na Slovensku i vo svete. Jediný veľtrh na…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…