fbpx
Úspešný prelet: Košické letecké dni 2019

Takmer 18-tisíc ľudí z celého Slovenska si to počas uplynulého víkendu (7.-8. septembra 2019) namierilo na druhé najväčšie letisko v republike, a to z jediného dôvodu. Ten sa volá Košické letecké dni 2019.

Letisko Košice, Aeroklub Košice a Múzeum letectva boli dejiskom fantastických Košických leteckých dní. Nový formát tohto podujatia poskytol návštevníkom viac času na obdivovanie lietajúcich strojov a sledovanie akrobatických čísel. O tie sa postarali svetoznámi air-show piloti. 

Zvučné mená nad hlavami i na zemi

Počasie našu dohodu dodržalo a piloti sa tak na oblohe mohli predvádzať v tom najlepšom svetle. Jozef Pivarči, Zoltán Veres, Maciej Pospieszynski, Artur Kielak, Gyula Vári či Lajos Imreh neostali svojej povesti nič dlžní a na oblohe ukázali tie najlepšie letecké kúsky. Jeden by neveril, že veľké stroje, ako sú lietadlá či helikoptéry, sú schopné takých vývrtiek a stmhlavých pádov. Títo páni to však všetkým dokázali.

VEĽKÁ FOTOGALÉRIA: Košické letecké dni 2019

Mnohí piloti si “uleteli” a nad hlavami východniarov predviedli dychberúce akrobatické kúsky, ktorými ich v sobotu sprevádzal komentátor Stanislav Bajzík, niekdajší šéf jury prestížnych Red Bull Air Race

zoltán veres košické letecké dni
Legendárny Zoltán Veres je aj pilotom dopravného lietadla, v ktorom by si však takéto kúsky dovoliť nemohol.

Všetky dámy isto potešil pohľad na pilotov v uniformách, ktorí sa celé dva dni prechádzali po letisku a pánov zase blízky stret s lietadlami či vrtuľníkom. Ikonická helikoptéra Sikorsky UH-60 Blackhawk si získala množstvo fanúšikov, keďže práve ona bola prístupná pre verejnosť a do jej útrob mohol bezpečne nahliadnuť každý. 

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka tiež ukázal svoju odvahu. Problém mu nerobil tandemový zoskok s padákom a ako kopilot sa ocitol aj v lietadle L-29 Delfín, ktoré v sprievode ďalších dvoch lietadiel predviedli spoločnú jazdu. 

jozef pivarči ratislav trnka l-29 delfín
Skúsený pilot Jozef Pivarči v známom L-29 Delfín povyzvŕtal aj predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku.

Dva vyhliadkové vrtuľníky sa počas Košických leteckých dní vo vzduchu otočili 150-krát

Obľúbeným miestom na evente sa stal aj náš stánok Košice Región Turizmus. Mohli ste si odtiaľ odniesť nádhernú spomienkovú fotografiu a tí najmenší sa zabavili pri stavaní obrích puzzle. Veľký záujem bol aj o vyhliadkové lety, takže vrtuľník sa v priebehu Košických leteckých dní zastavil len pri tankovaní.

vyhliadková helikoptéra košické letecké dni 2019
Dva vrtuľníky si počas oboch dní odkrútili spolu 150 vyhliadkových letov. Celkovo tak zviezli približne 500 návštevníkov.

Zaujímavým a určite nezabudnuteľným sa pre mnohých stal oduševnený výkon maďarského komentátora a pilota stíhačky Nagy Jenő “ZSENYA”, ktorý s neskutočným nadšením a eufóriou v hlase doprevádzal zo zeme napríklad pilota Lajosa Imreha na vrtuľníku MI-2. 

Košické letecké dni uzavrela rekonštrukcia bojov z druhej svetovej vojny

Skvelým zakončením oboch dní bola rekonštrukcia bojov II. svetovej vojny v podaní akrobatickej skupiny Retro Sky Team. Nebo nad Košicami sa doslova zaplnilo a zrak každého návštevníka smeroval hore. Autentickosť tohto vystúpenia dotvárali odstrely náloží, ktoré nejdeného z návštevníkov vystrašili. 

retro sky team košické letecké dni 2019
Čerešnička na záver – rekonštrukcia vzdušných bojov z čias druhej svetovej vojny v podaní Retro Sky Team

Veríme, že ste si Košické letecké dni užili a odniesli, čo najviac zážitkov a fotografií. Náš kalendár akcií je plný a vy sa už teraz môžete tešiť napríklad na Margecianske fajnoty či športové podujatie Tour de Tokaj.



Poznáme víťazov druhého ročníka inovatívnej súťaže Umenie na mieste X

Druhý ročník inovatívnej súťaže Umenie na mieste X, ktorá prináša landartové umelecké diela do návštevníckych lokalít Košického…

CHL - HC Kosice

Poďakovanie partnerom za podporu v CHL

Účinkovanie HC Košice v Champions Hockey League sa skončilo v základnej časti, ktorá klub preverila nielen po športovej, ale aj po…