fbpx
Turistické vlaky odviezli 5.000 cestujúcich

Turistické vlaky, ktoré sme v Košickom kraji vypravovali počas roku 2019, odviezli tisíce cestujúcich. Vďaka tomuto druhu dopravy tak mohli záujemcovia cestovať na zaujímavé miesta Gemera, Tokaja či na juh Slovenského raja. Jeden z vlakov bol určený na prepravu maratóncov z celého Slovenska.


Turistické vlaky zlepšili turistickú dostupnosť v regióne

Po minuloročnej pilotnej prevádzke Ľadového expresu z Košíc k Dobšinskej ľadovej jaskyni sme pre rok 2019 naplánovali viacero takýchto mimoriadnych turistických vlakov. Ich hlavným cieľom bolo sprístupniť turisticky atraktívne miesta v našom regióne verejnou dopravou.

Vďaka Tokajskému cykloexpresu, Ľadovému a Gemerskému expresu dostali cestovatelia nielen novú a pohodlnejšiu možnosť dopravy, ale aj zaujímavé turistické námety v koncovej destinácii. Turistické vlaky plánujeme prevádzkovať aj v roku 2020!

turistické vlaky 2019 sumár
Celkovo sme v mimoriadnych turistických vlakoch (Ľadový expres – zimná edícia, Gemerský expres, Ľadový expres, Tokajský cykloexpres a Maratónsky expres) v roku 2019 previezli viac ako 5-tisíc pasažierov. Počet cestujúcich vychádza z počtu obsadených miest vo vlaku každým smerom jednotlivo.

Ľadový expres – zimná edícia

ľadový expres zimná edícia

Po vlaňajšom (2018) úspechu letného Ľadového expresu sme pre cestovateľov pripravili jeho zimnú obdobu, s miernymi obmenami. Vlak premával z Košíc až po Červenú Skalu a zastavoval pri lyžiarskych strediskách po trase: Mlynky Gugel, Biele vody, SKI Mraznica a SKI Telgárt. Strediská poskytovali cestujúcim z Ľadového expresu aj exkluzívne zľavy na skipassy. V SKI Mraznica sme pre návštevníkov navyše pripravili zimnú atrakciu – snehové mravenisko. 
V zimnej edícii Ľadového expresu 2019 sme za päť sobôt od 2. februára do 2. marca oboma smermi odviezli dovedna 692 cestujúcich.

Ľadovým expresom aj do Mraznice

Odvezte sa na lyžovačku mimoriadnym turistickým vlakom Ľadový expres – zimná edícia. Premáva každú sobotu od 2.2.2019 do 2.3.2019 (vrátane) zo železničnej stanice v Košiciach do železničnej stanice Červená Skala a späť. Nástup, resp. výstup je možný po celej trase v zastávkach/staniciach: Košice – Kysak – Margecany – Gelnica – Nálepkovo – Mlynky – Dedinky – Stratená – Dobšinská ľadová jaskyňa – Telgárt, penzión – Červená Skala a opačne. V Ski centre Mraznica môžete vyskúšať aj nové kryté korčuliarske klzisko a snehové mravenisko! Viac informácií o Zimnej edícii Ľadového expresu a lyžiarskych strediskách po trase nájdete tu: https://www.unesconadosah.sk/sk/vylety-nadosah/ladovy-expres-2019-zimna-edicia

Uverejnil používateľ Košice Región Nedeľa 3. februára 2019

Gemerský expres

gemerský expres

Gemerský expres bol úplne novou možnosťou dopravy pre všetkých turistov, ktorí milujú (alebo si ešte len chceli zamilovať) skvosty Gemera. Vlak premával počas mesiacov máj a jún 2019 z Košíc do Plešivca, kde sa rozpájal na dva smery – na Slavošovce alebo Muráň. Cestujúci od nás priamo vo vlaku dostali množstvo  cenných tipov na zaujímavé výlety po trase. Najzaujímavejšou skutočnosťou bolo, že Gemerský expres jazdil sčasti po koľajách, po ktorých už dnes bežné osobné vlaky nejazdia. Aj rušňovodiči tak museli pred spustením prevádzky absolvovať takzvané opoznanie tratí.

V Gemerskom exprese 2019 sme od 4. mája do 22. júna oboma smermi odviezli dovedna 826 cestujúcich.


Ľadový expres

ľadový expres

Tohtoročné mimoriadne turistické vlaky nemohli byť bez letného Ľadového expresu, ktorý sa vo vlaňajšej pilotnej prevádzky mimoriadne osvedčil. Víťazná zostava sa síce nemení, no mierne úpravy nie sú na škodu – aj preto sme predĺžili trasu vlakového spojenia. Premávalo počas letných prázdnin z Košíc až po Červenú Skalu. Jedným z najväčších ťahákov na trase bola znova Dobšinská ľadová jaskyňa, najnavštevovanejšia jaskyňa nášho regiónu.

V Ľadovom exprese 2019 sme od 29. júna do 31. augusta oboma smermi odviezli dovedna 2.372 cestujúcich.


Tokajský cykloexpres

tokajský cykloexpres

Ďalšou cestovateľskou novinkou, ktorú sme v roku 2019 priniesli, bol Tokajský cykloexpres. Z názvu je jasné, že bol určený (nielen) na prepravu bicyklov. Slovenský Tokaj je totiž na cykloturisticku ako stvorený, je tam vyše 80 kilometrov značených cyklotrás. Tokajský cykloexpres premával v čase vinobrania – počas mesiaca september – z Košíc po Slovenské Nové Mesto. Naším vkladom pre cestujúcich boli, okrem tradičných tipov na výlety v koncovej destinácii, aj sprevádzané cyklo-výlety. Ich trasa mierila každú sobotu na iné zaujímavé miesta.

V Tokajskom cykloexprese 2019 sme od 7. septembra do 28. septembra a 12. októbra oboma smermi odviezli dovedna 688 cestujúcich a 246 bicyklov.


Maratónsky expres

maratónsky expres

Turistické vlaky doplnil Maratónsky expres, ktorý tak pridal aj nadregionálnu prepravu. Už z názvu je evidentné, že tento spoj bol úzko spätý s jedným z najväčších podujatí, aké sa v Košickom kraji konajú. Vlakom sme do Košíc (a aj nazad) dopravili účastníkov 96. ročníka Medzinárodného maratónu mieru. Vlak vyrážal v sobotu 5. októbra 2019 z Bratislavy a naberal cestujúcich aj v ďalších staniciach po severnej železničnej trase. Unikátnu atmosféru vlaku dodávala nielen skutočnosť, že v ňom bola azda najvyššia kocnentrácia športovcov. V párty vagóne sme im na spestrenie cesty pripravili workshopy s profesionálnymi odborníkmi na prípravu športovcov a dokonca si priamo za jazdy mohli zabehať aj na bežiacom páse.
Po odbehnutí maratónu sa ním bežci vracali v nedeľu 6. októbra. 

V Maratónskom exprese sme oboma smermi (5. a 6. októbra) prepravili 474 cestujúcich.

Projekt mimoriadnych turistických vlakov (expresov) v Košickom kraji vám v roku 2019 priniesli:

Košice Región Turizmus, Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. a Košický samosprávny kraj.


VÝCHOD – VÁŠ CAMP – medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Caravan Bike Travel v Nitre 2024

Nadšenie pre karavaning a kempovanie si v ostatných rokoch nachádza stále viac priaznivcov na Slovensku i vo svete. Jediný veľtrh na…

Poznáme víťazov druhého ročníka inovatívnej súťaže Umenie na mieste X

Druhý ročník inovatívnej súťaže Umenie na mieste X, ktorá prináša landartové umelecké diela do návštevníckych lokalít Košického…

Umenie na mieste X

UMENIE NA MIESTE X

Poznáme mená umelcov, ktorých diela pribudnú na mapu turistických atraktivít Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región…