fbpx
TRENDOVÝ, DIGITÁLNY, ĽUDSKÝ (A „DESIVÝ“) WTM LONDÝN 2016

Aj digitálny svet potrebuje štipku ľudskosti. To je jedno z hlavných posolstiev tohtoročného World Travel Market v Londýne. Na veľtrhu cestovného ruchu sa zišiel celý svet a – pri slovenskej skromnosti, vyplývajúcej z uvedomenia si sily najvýznamnejších hráčov – aj tím Košice Región Turizmus. (Pod skromnosťou rozumejte nie obavy a sklopené uši, ale zdravý rešpekt, vôľu učiť sa od globálnych lídrov a uši otvorené vnímaniu nových myšlienok.)

Napriek tomu, že na podobných podujatiach spíkri neodhaľujú celé know-how do absolútnej nahoty, ich skúsenosti a prípadové štúdie majú pre nás obrovskú výpovednú hodnotu. A sú aj výhodou oproti takej konkurencii, ktorá sa na podobných podujatiach nezúčastňuje. Lebo kráčať s dobou znamená nielen vedieť, čo je in u nás doma, ale poznať aj trendy z opačnej strany zemegule, ktoré môžu predbiehať vývoj u nás o niekoľko mesiacov až rokov.

Na WTM sa na jedinom mieste stretávajú špecialisti z rôznych odvetví, často z naoko nesúvisiacich (napr. online marketing). Predsa ale úzko súvisia s cestovaním, turizmom a trendmi. Vďaka „chápadlám“ internetu je celkom jednoduché analyzovať, definovať i predpovedať trendy. Napríklad – ako dlho pretrvávajú obavy spôsobené teroristickým incidentom? Podľa správania cestovateľov na internete (zahŕňa vyhľadávanie, resp. až rezerváciu pobytov v danej destinácii) stačí na vyprchanie obáv z nášho podvedomia len 6-7 mesiacov.

A digitál – to je aj v cestovnom ruchu veľký fenomén dnešných čias. Kolega Martin, ktorý v našom tíme plní úlohu filozoficko-analyticko-hypotetického konzultanta, to pomenoval stručne a výstižne: „DESIVÁ“ PREDSTAVA BUDÚCNOSTI. Virtuálna simulácia reality ukazuje dnes – včera ešte nepredstaviteľné – možnosti. A zajtra ukáže to, čo bolo nepredstaviteľné dnes. No zatiaľ čo vlani kraľovalo trendom len slovíčko DIGITAL, už o rok neskôr je to HUMAN. Aj najzapálenejší nadšenci technológií skrátka uznávajú, že ak obsahu chýba ľudská esenciálnosť, autentickosť a originalita, ide len (myšlienkovou skratkou povedané) o kus ľadu. Veľmi sofistikovaný, dobre prepracovaný, dokonale obrúsený, ale stále – kus ľadu.

Highlighty z WTM Londýn 2016:

  • Digitalizácia obrovskou mierou prispieva k významnej reforme modelu cestovného ruchu, aký poznáme z 20. storočia.
  • Podstatný je obsah – vlastný, originálny, autentický a výnimočný.
  • Kto v cestovnom ruchu nedokáže dostatočne flexibilne reagovať na aktuálne trendy vývoja, dostáva sa do existenčného ohrozenia.
  • Len spokojnosť domácich obyvateľov danej lokality je predpokladom spokojnosti jej návštevníkov.
  • Stále sa rozširujúce možnosti virtuálnej reality (podľa Martina až desivéJ ) sprostredkujú nielen obrazový vnem, ale oveľa komplexnejší zážitok približujúci sa autenticky prežitej udalosti.
  • Zdieľaná ekonomika (Uber, Airbnb…) spôsobuje konvenčným poskytovateľom služieb čoraz hlbšie vrásky a bude zaujímavé sledovať zákonodarné aktivity v jednotlivých štátoch. Tie buď prirodzený trend represívne pribrzdia, alebo budú sledovať, ako z malého vzdušného víru vznikne tornádo, ktoré zo svojej organickej podstaty riadne zatočí s ubytovacími, prepravnými, sprievodcovskými a ktovie akými ešte službami.

Cestovný ruch v Košickom kraji pokračuje v stabilnom raste. Destinácia Kraj sveta má za sebou úspešné leto a zážitkami nabitý rok 2023

Návrat legendárnej lanovky, moderné umenie na turistických „križovatkách“, obľúbené podujatia, významné infraštruktúrne projekty,…

Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…