fbpx
Otvorili zrekonštruovanú Kopaneckú cestu v Slovenskom raji

HRABUŠICE, 14. jún 2018 – V Národnom parku Slovenský raj dnes slávnostne otvorili zrekonštruovanú Kopaneckú cestu. Do opravy komunikácie 3. triedy investoval Košický samosprávny kraj 497-tisíc eur. Podľa predsedu KSK a krajskej turistickej organizácie je cesta dôležitým infraštruktúrnym prvkom Slovenského raja a výrazne zlepšuje dostupnosť stredísk na juhu národného parku.

V lokalite Hrabušická Píla dnes oficiálne uviedli do života zrekonštruovanú vozovku na ceste III/3227 cez Kopanecké sedlo. Košický samosprávny kraj modernizáciu financoval sumou 497-tisíc eur, opravu realizovala spoločnosť Inžinierske stavby. Kopanecká cesta prechádza troma okresmi – Rožňavským, Popradským a Spišskonovoveským. V minulosti došlo v jednom z úsekov k zosuvu pôdy, v dôsledku čoho bola cesta cez Kopanec uzavretá. „Touto rekonštrukciou sa nám podarilo napraviť nevyhovujúci stav, ktorým trpela najmä južná časť Slovenského raja. Pomohla teda nielen Košickému, ale aj Prešovskému samosprávnemu kraju. Veríme, že sa nám aj vďaka oprave tejto významnej dopravnej tepny podarí naštartovať cestovný ruch v tejto časti národného parku,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Modernizácia sa týka úsekov s celkovou dĺžkou 9,3 km, zvršok vozovky pritom prevažne tvorí penetračný makadam. Iba na jeden úsek, s dĺžkou 650-metrov, položili asfaltobetón. „Pri položení klasického asfaltového koberca po celej dĺžke by rekonštrukcia stála takmer 800-tisíc, využitím tejto technológie, pri zachovaní porovnateľnej kvality, sme ušetrili takmer 300-tisíc eur,“ dodal predseda KSK.

Komunikácia 3. triedy vedúca od Hrabušíc serpentínami cez Kopanecké sedlo až k obci Stratená bola dlhšie v nevyhovujúcom stave a bola jednou z príčin slabnutia turistického záujmu o strediská v južnej časti Slovenského raja – Stratená, Dedinky, Mlynky. „Reštart cestovného ruchu v južnej časti Národného parku Slovenský raj je dlhodobo jednou z našich priorít. Táto cesta je dôležitým prepojením juhu a severu národného parku. Z hľadiska cestovného ruchu uľahčuje prístup do južných stredísk a zároveň otvára možnosti na presun turistov z preplneného severu,“ tvrdí výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. Dodala, že v krátkom čase predstavia aj nové sezónne vlakové spojenie z Košíc až k Dobšinskej ľadovej jaskyni, ako súčasť skvalitňovania dostupnosti tohto územia.



Predstavenie nového cezhraničného projektu - Attraction

Zádielska tiesňava je jednou z najobľúbenejších a najnavštevovanejších turistických lokalít v Košickom kraji. Pozývame vás na…

Hokejová liga majstrov na Kraji sveta

Športoví fanúšikovia nielen z Košíc a Košického kraja sa v týchto týždňoch tešia z významnej športovej udalosti.…

Novinárom z Česka, Poľska a Maďarska sme predstavili top ornitologické lokality na Kraji sveta

Naša organizácia Košice Región Turizmus v spolupráci s SOS BirdLife Slovensko zorganizovala infocestu v rámci cezhraničného projektu…