fbpx
Náučný chodník – Osobnosti a história Kluknavy

Výstupom projektu je vybudovaný tematický náučný chodník, ktorý spája jednotlivé zaujímavosti a informuje návštevníkov o osobnostiach a histórii Kluknavy, kedysi banícko-hutníckej obce s niekdajšou prepojenosťou na celé Rakúsko-Uhorsko i Nemecko.

Kluknava leží na dvoch tematických cestách programu Terra Incognita – na Gotickej a Železnej. V obci sa nachádza sedem národných kultúrnych pamiatok, k nim ešte nie je zaradený skalný nález latinského a pravdepodobne rúnového písma na skale v lokalite Ku trom dubom. Kruhová trasa náučného chodníka vedie prevažne prírodným prostredím a má dĺžku približne 7,5 km. Návštevník na nej nájde šesť informačných panelov približujúcich aj také významné historické osobnosti pôsobiace v regióne, ako boli Ján Zápoľský, arciknieža Friedrich Habsburský či kardinál Imrich Csáky. Známou pamätihodnosťou je i drevený krytý most ponad rieku Hornád spájajúci Kluknavu so Štefanskou Hutou, ktorý je taktiež na trase náučného chodníka. Ide o jedinú zachovanú stavbu svojho druhu na Slovensku. Návštevníkov zaujme aj bohatá biodiverzita Hornádskej kotliny. Informačné panely sú dvojjazyčné – v slovenskom a anglickom jazyku.

Slávnostné otvorenie chodníka sa uskutočnilo 26. novembra 2016 a bolo spojené s folklórnym vystúpením, prehliadkou renesančno-barokového Csákyovského kaštieľa, barokového Kostola sv. Kataríny a prechádzkou náučným chodníkom s výkladom turistického sprievodcu.

Cieľ projektu – zvýšenie atraktívnosti prostredia obce pre návštevníka z pohľadu cestovného ruchu, sa jeho realizáciou určite naplnil. Prepojenie všetkých pamiatok a zaujímavostí obce prispieva ku väčšiemu návštevníckemu komfortu, keď tieto jednotlivé zaujímavosti „zabalil“ do jedného balíčka. Slávnostné otvorenie chodníka a distribúcia informácií o ňom prostredníctvom webových stránok, ale aj tlačeného bulletinu, prispeli k rozšíreniu povedomia o novej turistickej atrakcii a na zvýšení návštevnosti sa prejaví určite už v budúcoročnej turistickej sezóne.

Chodník spojil najvýznamnejšie historické architektonické, kultúrne a technické pamiatky Kluknavy a Štefanskej Huty. Návštevníkov privedie k doposiaľ nenavštevovanému skalnému nápisu a obohatí ich o informácie o významných historických osobnostiach. To všetko navyše v krásnej a pestrej prírodnej scenérii. Vďaka textom v angličtine je chodník určený aj zahraničnému návštevníkovi, ktorý sa na ňom bude bez problémov orientovať. V spojení s kaštieľom a ďalšími turistickými trasami v okolí vhodne rozšíri ponuku cestovného ruchu v tomto regióne.

Projekt bol zrealizovaný s finančnou podporou programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.




Predstavili sme novú ponuku školských výletov do krajiny Haravara a jednodňových autobusových výletov pre rok 2024

Náš Regionálny informačný bod priniesol svoju rozmanitú ponuku aktivít pre nadchádzajúcu turistickú sezónu 2024. Okrem tradičných…

TLAČOVÁ SPRÁVA: Zádielska tiesňava sa teší z noviniek, ktoré podporia turistickú infraštruktúru celej doliny

Nové informačné centrum pri vstupe do Zádielskej tiesňavy a 3 metre vysoké drevené sochy Haravarkov pri Zádielskej chate sú výsledkami…