fbpx
Na Tokaj posielame prvý cyklovlak

Jedným z dlhodobejších strategických cieľov, ktoré Košice Región Turizmus sleduje, je zlepšovanie dostupnosti turisticky atraktívnych miest verejnou dopravou. Po vzore vlaňajšieho (2018) pilotného projektu Ľadový expres sme v tomto roku spustili hneď 4 takéto vlaky. V úvode roka to bola Zimná edícia Ľadového expresu, v máji a júni sme na nevyužívané trate vyslali z Košíc Gemerský expres a počas letných prázdnin sa na trate vrátil Ľadový expres. Hneď po skončení prevádzky Ľadového expresu prichádza vôbec prvý cyklovlak. Tokajský cykloexpres bude premávať z Košíc na Tokaj v čase vinobrania – v septembri a októbri 2019.

HORÚCA NOVINKA: Pre obrovský záujem sme predĺžili prevádzku cyklovlaku. Na Tokaj sa ním tak odveziete aj 5. októbra a 12. októbra, keď sa tám uskutoční športové podujatie Tour de Tokaj!


Čo zažiť na Tokaji? Počúvajte v podcaste Vyrazme si:


Tokajský expres ako impulz pre Tokaj

Oblasť Tokaja je návštevnícky atraktívna. Borí sa však s rôznymi problémami, tým najvypuklejším je nedostatok ubytovacích kapacít. V rámci svojich možností sa tento deficit snažia vykryť miestni vinári, ktorí vo svojich zariadeniach ponúkajú aj ubytovanie.

Tokajský expres by tak mal byť akýmsi impulzom, ktorý stmelí aktivity jednotlivých vinárov, poskytovateľov služieb, a prinesie do tejto lokality nových návštevníkov. Pre nich je možnosť komfortnej prepravy, vrátane doplnkových služieb v cieľovej destinácii, vítanou alternatívou dopravy.

Počas septembra 2019 navyše podporujeme pilotnú prevádzku turistického vláčika, ktorý premáva medzi tokajskými vinárstvami každý týždeň od štvrtka do nedele.

Prvý cyklovlak, navyše, s prepravou bicyklov zdarma

Enormne nám záležalo na tom, aby súčasťou vlakovej súpravy bol aj vozeň na prepravu bicyklov. Vďaka ústretovosti partnera – Železničnej spoločnosti Slovensko – sa to podarilo (nákladný vozeň na prepravu bicyklov, kapacita 50 bicyklov). Potenciálne cieľové skupiny tak rozširujeme o významnú skupinu ľudí, ktorí radi oddychujú aktívne. Tokaj totiž poskytuje viac ako 80 kilometrov značených cyklotrás.

tokajsky cykloexpres
cyklistika na Tokaji

Bicykle sa v tomto cyklovlaku vezú zdarma

Pre cestujúcich budú vo vlaku nachystané tipy na cyklo-túry, no pridávame ďalší vlastný vklad – organizované komentované cyklovýlety priamo z výstupnej stanice. Jeden z týchto výletov dokonca mieri za hranice našej krajiny.


Expozícia VÝCHOD - VÁŠ CAMP na Caravan Bike Travel 2024

Košický a Prešovský samosprávny kraj (v rámci svojich krajských organizácií cestovného ruchu Košice Región Turizmus a Severovýchod…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

Halov močiar

Prídeme oň? Halov močiar - domov vzácnych a ohrozených druhov.

https://www.youtube.com/watch?v=ge7duJiV5FE "Keď sa povie Halov močiar, predstavím si mokraď plnú života. Priamo na tejto lokalite…