fbpx
Košický samosprávny kraj v roku 2024 posilní turistickú infraštruktúru finančnou injekciou vo výške 1,35 milióna eur

Košický samosprávny kraj, prostredníctvom etablovanej grantovej výzvy Terra Incognita, aj v roku 2024 podporí nové zaujímavé projekty, ktorých kultúrny a environmentálny rozmer bude mať pozitívny vplyv na turistickú infraštruktúru v celom kraji. Výzva, ktorej garantom je Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, disponuje pre rok 2024 štedrou alokáciou vo výške 1,35 milióna eur.

„Odborní hodnotitelia mali plné ruky práce. Naša grantová výzva je rok čo rok bohatšia o inovatívnejšie nápady, ktoré dokážu konkurovať aj ďalekému zahraničiu. Vybrali presne 22 projektov, ktoré splnili požadované náležitosti a prinesú aj niečo navyše. Tohtoročná finančná injekcia sa dostane do všetkých kútov Košického kraja, kde zatraktívni cestovný ruch. Rastúce štatistiky z minulých rokov hovoria jasnou rečou. Všetky miesta, kde vznikli projekty, pod ktoré sa podpísala Terra Incognita, pritiahli viac zvedavých návštevníkov. Teším sa, že podporíme rôznorodé projekty, pri ktorých si prídu na svoje všetky vekové kategórie aj návštevníci, ktorí hľadajú duchovné hodnoty, šport, rekreáciu alebo si želajú stať sa na chvíľu bádateľmi po Košickom kraji,“ 

informoval  predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Podpora vo výške 130 tisíc eur putujúca do nových zážitkov k fungujúcim ubytovacím zariadeniam je tohtoročnou novinkou 

V projektoch VineScape – Sklenený dom na Tokaji a Vodný vlek na brehu Vinianskeho jazera sa objavujú inovatívne a atraktívne koncepty pre cestovateľov a milovníkov prírody. VineScape – Sklenený dom ponúka nezvyčajné zážitky v srdci regiónu Tokaj, umožňujúc návštevníkom pohodlne vnímať ticho a krásu prírody v „Neviditeľnom dome“. S jeho priamym prepojením na okolitú krajinu a jedinečnými výhľadmi do diaľky sa stáva ideálnym miestom pre oddych a relax. Vodný vlek na brehu Vinianskeho jazera pridáva ďalšiu atrakciu do regiónu. Tento nový vodný šport, wakeboarding/wakeskateing, ktorý získava stále väčšiu popularitu, bude k dispozícii návštevníkom Vinianskeho jazera, čím sa rozšíri ponuka aktívneho oddychu nielen počas letných mesiacov, ale aj v iných ročných obdobiach.

Najvyššia suma, 885 tisíc eur, pôjde na veľké rozvojové projekty 

Významný projekt Včelí raj Betliar sa zameriava na chov včiel a spojenie apiterapie s ekoturistikou blízko kultúrnej pamiatky kaštieľa Betliar na Gemeri. Návšteva tohto „raja“ sprostredkuje spoznávanie sveta včelieho hospodárstva a výroby výrobkov zo včelích produktov. Nordpark Žehra predstaví nový bežecký lyžiarsky areál v srdci Spiša s viac ako 7,5 kilometrami bežeckých tratí v lesných porastoch, umožňujúcimi zimné i letné aktivity. Vyhliadka Gloriette v Gelnici ponúkne moderný pohľad na staré banícke mesto a stane sa atraktívnym miestom pre pozorovateľov historicky zaujímavej krajiny. Vodná priekopa pod Akropolou v Slovenskom raji prinesie exteriérový bazén s umelou skalou a vodopádom, evokujúci historické osídlenie. V ZOO Spišská Nová Ves sa rozšíria voľnočasové aktivity o Guľôčkový svet, zatiaľ čo Pastoračné centrum Anny Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom posilní infraštruktúru duchovnej turistiky a inteligentná budova Cesty pútnika umožní moderné a komfortné duchovné aktivity. Na Zemplínskej šírave sa plánuje návrat modernej výletnej lode s rôznymi aktivitami vrátane náučných plavieb a podvečerných výletov so živou hudbou.

Na ekoturistické projekty sa z celkovej dotácie prerozdelí suma 300 tisíc eur 

Vo významnej ornitologickej lokalite Senianske rybníky sa návštevníci môžu tešiť na rozšírenie ponuky turistickej destinácie zameranej na mäkký prírodný turizmus a pozorovanie vtáctva. Novinky na náučnom chodníku budú vo forme prírodného ampliónu so zvukmi Vtáčieho raja a multifunkčného plota s umeleckými plastikami vtákov. V Lipovníku bude vybudovaná základná infraštruktúra pre turistov, ktorí si budú chcieť vychutnať jazdu na koni, vrátane štandardnej sedlovne so sprchou a toaletou. Infraštruktúra pre zážitkové trasy v povodí Hornádu sa zameria na vybudovanie, označenie, spropagovanie a aktívne využívanie existujúcich obchádzkových, turistických a lesných trás. Na brehu vodnej nádrže Ružín pribudne drevená loď pre rodiny s deťmi, altánok a doplnkový mobiliár. V Pavlovciach nad Uhom vznikne pri Múzeu vysťahovalectva Záhrada slovensko-amerického kultúrneho dedičstva s viacerými atrakciami vrátane observatória, ťahynského včelína a historickej drevenej stodoly. V meste Rožňava sa plánuje vybudovanie nového FLOW TRAILu, ktorý zatraktívni cyklistické možnosti v regióne Gemer. Rekreačné stredisko Jahodná pridá discgolfové ihrisko, zatiaľ čo na rieke Bodrog pribudne nový oddychový bod. Pri chate Lajoška bude možné stráviť noc v sklenených iglu pod hviezdami a pri jazere Úhorná v Smolníku sa plánuje výstavba prírodnej sauny pri banskom tajchu.

Projekty v rámci opatrenia Európske dedičstvo dostanú finančnú injekciu vo výške 35 tisíc eur

V oblasti Gemera sa začína nová éra v prezentácii kostolov Európskeho dedičstva s príchodom virtuálnych a stálych sprievodcov. Projekt „Virtuálni sprievodcovia kostolov“ si kladie za cieľ interaktívne predstaviť kostoly v obciach Štítnik, Ochtiná, Koceľovce a Plešivec prostredníctvom textových, zvukových a fotografických príbehov, alebo pomocou rozšírenej reality. Tí, ktorí nemôžu navštíviť kostol osobne, si môžu cez mobilné zariadenie preskúmať jeho interiér. Súčasťou aplikácie budú informácie v troch jazykoch, čo zlepší zážitok pre návštevníkov z rôznych krajín. Paralelne s týmto projektom prichádza aj iniciatíva na zabezpečenie stálych sprievodcov pre kostoly Štítnického okruhu Gotickej cesty počas letnej turistickej sezóny. Ich úlohou bude poskytovať výklad a prezentovať bohatú históriu týchto kostolov. Navyše, v blízkosti gotického kostola v Štítniku, sa budú stavať verejné toalety, čo prispeje k lepšej dostupnosti základných služieb a servisu pre turistov a obyvateľov. Tieto nové iniciatívy sú krokom k modernejšej a komfortnejšej prezentácii kultúrnych pamiatok.

Budovanie atraktívneho a udržateľného cestovného ruchu v Košickom kraji je hlavným cieľom dotačného programu Terra Incognita. Destinačná organizácia Košice Región Turizmus, ktorá je aj implementačným orgánom výzvy, rok čo rok dohliada na úspešné zrealizovanie podporených projektov a na ich následné synergické zapojenie do turistickej ponuky. 

„V našej organizácii nám vždy záležalo na tom, aby portfólio projektov podporených z výzvy rástlo do kvality a aby, najmä v ostatných rokoch, reflektovalo aj silnejúce nároky našich návštevníkov na udržateľný rozvoj a ekoturistický prístup k tráveniu voľného času. Tento postoj ide ruka v ruke aj našou stratégiou rozvoja ekoturizmu, ktorou sa už niekoľko rokov riadime. Vznik veľkých atrakcií zas vnímame ako výborný impulz pre posilnenie návštevnosti kraja počas celého roka, nielen počas hlavnej sezóny.  Veríme, že realizácia nových projektov bude aj v tomto roku plynulá, a že ich následná prevádzka, ktorej cieľom je udržateľnosť a ekonomický prínos do nášho regiónu, bude bezproblémová. Sme presvedčení, že všetky podporené projekty obohatia turistickú ponuku nášho kraja o nové zážitky pre všetkých návštevníkov. Aj preto sme, pripravení poskytnúť odbornú pomoc nielen v procese ich realizácie, ale aj po ich uvedení do prevádzky, najmä v oblasti marketingovej podpory,“

povedala výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus, Lenka Vargová Jurková

VÝCHOD – VÁŠ CAMP – medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Caravan Bike Travel v Nitre 2024

Nadšenie pre karavaning a kempovanie si v ostatných rokoch nachádza stále viac priaznivcov na Slovensku i vo svete. Jediný veľtrh na…

Novinárom z Česka, Poľska a Maďarska sme predstavili top ornitologické lokality na Kraji sveta

Naša organizácia Košice Región Turizmus v spolupráci s SOS BirdLife Slovensko zorganizovala infocestu v rámci cezhraničného projektu…