fbpx
KOŠICE, TOKAJ A ZEMPLÍNSKA ŠÍRAVA – TOPKY JESENNEJ INFOCESTY. POĽSKÍ A ČESKÍ NOVINÁRI BOLI NADŠENÍ GASTRONÓMIOU A INVESTÍCIAMI

K o š i c e, 01.10. 2013

Projekty EHMK 2013, Tokaj je len jeden, Terra Incognita a Aquapark na Zemplínskej šírave boli hlavnou témou štvordňovej infocesty českých a poľských novinárov po Košickom kraji.

Krajská organizácia cestovného ruchu Košický kraj (KOCR KK), spolu so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR) a svojimi partnermi Košice -Turizmus a Zemplínskou oblastnou organizáciou cestovného ruchu (ZOOCR), zorganizovala jesennú infocestu zameranú hlavne na gastronómiu, ale aj na nové investičné a kultúrne investície v Košickom regióne.

„Naša prvá zastávka bola v metropole východu v Košiciach. Európske hlavné mesto kultúry 2013 nadchlo novinárov nie len pamiatkami, ale ja novými investíciami. Premena kasárni na Kulturpark, či krytej plavárne na Kunsthalle sa jednoducho nevidí tak často. Novinári boli očarení aj Košickým zlatým pokladom a Uličkou remesiel. No lákať dnes návštevníkov len na mestskú turistiku je naozaj málo,“ hovorí pani Šeregová z KOCR KK pri vyzdvihnutí novinárov z hotela Bristol v Košiciach na cestu po regióne.

Výlet do regiónu začal Trebišovom. Vstupná brána do Tokajskej oblasti je sídlom Múzea a Kultúrneho centra Južného Zemplína, ktoré sa pochválilo novinárom svojimi nedávno obnovenými expozíciami, a to poľnohospodárskou a vinohradníckou. Tie určili ďalšie smerovanie našej cesty.

Tokajské víno a tradičná dolnozemplínska kuchyňa

Domáci chlebík s masťou a cibuľkou, lokše, holúbky, 100 % hroznová šťava, koláče a burčiak v Čerhove, jednej zo 7 tokajských obcí boli priam „gastro pastvou“ pre našich novinárov.

Okrem tradičných jedál sa zoznámili aj so životom ľudí vo vinárskej oblasti v minulosti a dnes. Dobrá nálada na podujatí, ktorého hlavný bod programu bol beh tokajskými pivnicami vyvrcholila po dobiehaní bežcov do cieľa. Úprimná radosť a pokoj vyžarovali z tohto miestneho podujatia. Bol to naozaj príjemný začiatok každoročného jesenného podujatia – Tokajského vinobrania.

Návšteva tokajských pivníc

Po príjemnom oddychu v novom penzióne Zlatá putňa vo Viničkách nás čakal krásny slnečný deň. Taštičky so vstupenkami, harmonogramom dopravy, základné informácie o jednotlivých tokajských pivniciach a samozrejme vinným pohárikom, bol základným vybavením každého degustátora a ako aj našich novinárov, samozrejme okrem pera, zápisníka a fotoaparátu.

Na podujatí si dali stretávku priatelia, rodiny, rôzne záujmové kluby. Kyvadlová doprava medzi jednotlivými pivnicami umožnila výmenu informácii a zaujímavé postrehy jednotlivých „degustátorov“ z už navštívených pivníc. Jednotlivé skupinky v autobuse, alebo pri presunoch medzi pivnicami medzi sebou diskutovali, alebo si jednoducho pospevovali. Atmosféra bola skutočne fantastická. Autobusy ako aj pivnice vo Veľkej, Malej Tŕni a vo Viničkách praskali vo švíkoch. Nie len Tokajské víno, ale celé podujatie zanechalo krásne dojmy ešte aj ďalší deň.

Zemplínska šírava naše „sladké more“

Naša novinárska expedícia pokračovala smerom na severovýchod do srdca Zemplína – mesta Michalovce. Moderné námestie a tradícia Zemplína obsiahnutá v Zemplínskom múzeu priblížili novinárom predstavu o súčasnom a minulom živote miestnych obyvateľov.

Plavba výletnou loďou po Zemplínskej šírave so starostom obce Vinné, pánom Kráľom, a riaditeľom ZOOCR pánom Ďurovčíkom, odhalila z brehu neviditeľné krásy. Nostalgia chytila za srdce nejedného z nás pri spomienkach na dávne dovolenky strávené na šírave.

„Nové investície v podobe bazénov, ubytovacích zariadení a aquaparku sú viditeľné, a sú určite fajn, no doplnkovú infraštruktúru je naďalej potrebné rozširovať. Chýbajú tu cyklotrasy pre rodiny s deťmi, pravidelné podujatia počas celej sezóny, detské ihriská, požičovne športových zariadení, stánky s občerstvením,“ zhodla sa skupina novinárov.

MORSKÉ OKO – NAŠE MALÉ TATRY

Obed v Euro Penzióne Salaš nadchol predovšetkým gastro odborníčky. Podávali sa domáce tatarčené pohánkové pirohy a bryndzové halušky vyrobené priamo v penzióne. Ich výrobu nám podrobne opísal pán Palinský, majiteľ penziónu. Po chutnom obede sa naša press expedícia presunula na Morské oko. Malebná panoráma, svieži vzduch, slnečné počasie, farebné obrazy motivovali nie len našich novinárov ku krátkej prechádzke a fotografovaniu okolo jazera. Zaujímavý bol aj výklad o vzniku sopečného jazera a histórii Vihorlatu z úst pána Nemca, zástupcu z organizácie Lesy SR o. z., ktorá túto chránenú krajinnú oblasť spravuje.

Aquapark na Zemplínskej šírave, konečne sme sa dočkali

Zavŕšením infocesty bola návšteva rozostavaného aquaparku v obci Kaluža. Elán a zanietenosť pána starostu Čuchrana, ktorý nám popísal fungovanie celého zariadenia nadchol všetkých. Aquapark, kde z bazénov bude mať návštevník panoramatický výhľad na celú Zemplínsku šíravu, bude ozaj jedinečný.

„Projekt je to úžasný, teším sa. Myslím, že bude mať určite ohlas u českých, ale ja poľských návštevníkov. Teším sa však aj kvôli domácim návštevníkom, Košice región si už naozaj zaslúži takéto zariadenie. Projektu sa budeme snažiť pomôcť ako sa dá, a držíme palce nech aj vďaka nemu bude leto 2014 na šírave prelomové,“ skonštatovala pani Bránska z KOCR KK.

Autor: KOCR Košický kraj

Pre viac fotografií z infocesty navštívte facebookovú stránku.

Krajská organizácia cestovného ruchu Košický kraj – KOCR KK – zabezpečuje komplexný marketing cestovného ruchu destinácie Košice región.


TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

Otvorenie cezhraničného projektu BirdTour

Pri príležitosti predstavenia nového cezhraničného projektu vo významnej ornitologickej lokalite Senianske rybníky Vás pozývame na jeho…

staba

OBNOVA HRADU KRÁSNA HÔRKA A REVITALIZÁCIA BEZPROSTREDNÉHO OKOLIA HRADU 

Obnova hradu Krásna Hôrka, ako aj realizácia mnohých novostavieb v podhradí a okolí hradu sa uskutočňuje podľa projektovej dokumentácie…