fbpx
Kam sme sa posunuli v cestovnom ruchu v roku 2015 – Štatistika návštevnosti

Zdá sa, že Slovensko sa dostáva na európsku mapu dovolenkových destinácií. Najlepším dôkazom toho je azda nedávne zverejnenie údajov českej Asociácie cestovných kancelárií a agentúr, ktoré ukazujú, že Slovensko sa v celkovom počte “českých” vycestovaní dostalo dokonca pred doterajšieho neohrozeného lídra – Chorvátsko.

Jedným z pozorne sledovaných údajov v oblasti cestovného ruchu a poskytovania služieb je vývoj návštevnosti a vývoj počtu prenocovaní vo vybraných destináciách. Pozrime sa bližšie na údaje zo Štatistického úradu SR za rok 2015 a porovnajme ich so situáciou v roku 2014.

Predovšetkým treba pripomenúť, že rok 2014 bol všeobecne hodnotený ako jeden z najslabších za posledné obdobie. Zaznamenali sme prepad predovšetkým v počte ubytovaných hostí a stagnoval aj počet prenocovaní.

Keď teda konštatujeme, že v Košickom kraji vzrástol počet prenocovaní, zvýšil sa počet ubytovacích kapacít a vzrástli aj tržby, máme dôvod na mierny optimizmus.

Ako to teda vyzerá s úspešnosťou poskytovania ubytovacích služieb v našom kraji?

Destinácie v Košickom kraji navštívilo v roku 2015 spolu 266.358 návštevníkov (2 % nárast oproti roku 2014, kedy k nám prišlo 260.494 návštevníkov). Z toho v destináciách v pôsobnosti KOCR KK a OOCR to bolo 233.375 návštevníkov (nárast 5 % oproti roku 2014, kedy sem prišlo 212.480 návštevníkov). Povzbudzujúce je, že návštevníci, ktorí prišli do nášho kraja, tu strávili dlhší čas.

V kraji sme zaznamenali 597.759 prenocovaní (nárast o 11 % oproti roku 2014), v destináciách KOCR KK to bolo 501.300 prenocovaní. Priemerný počet prenocovaní sa zvýšil medziročne z 2,06 na 2,24 prenocovaní. Vyjadrené v absolútnych číslach, pritiahli sme o 5 864 viac návštevníkov a strávili tu o 60 226 nocí viac). Najväčší nárast v počte prenocovaní sme zaznamenali na Dolnom Zemplíne, kde sa vyšplhal na rekordných 36%, následne v meste Košice o 17%.

To sa samozrejme odrazilo aj v tržbách ubytovacích zariadení, ktoré stúpli celkovo o 25% (nárast o takmer 3,4 milióna eur), čím sme prekonali v tržbách aj doposiaľ najlepší rok 2013 a to o takmer 800 000 eur (+5%). V absolútnych číslach získal kraj na tržbách za ubytovanie 17.033.740 € oproti 13.663.968 € v roku 2014. Najciteľnejší nárast bol opäť na Zemplíne, a to až o 57% ako aj v Košiciach o 28%.

S týmito pozitívnymi zmenami súvisí a potvrdzuje ho aj údaj za celkovú využiteľnosť 1 lôžka na počet prenocovaní. Tá sa zvýšila o 3,4 noci.

Čo sa týka vývoja počtu návštevnosti v hlavných atraktivitách nášho regiónu, zaznamenali sme tieto čísla.

Počet návštevníkov NP Slovenský raj medziročne stúpol o takmer 80 000 návštevníkov, čo predstavuje solídny nárast o 23%. Z jaskýň mali najväčší nárast za rok 2015 až o 14% v Dobšinskej ľadovej jaskyni a rovnako v Ochtinskej aragonitovej jaskyni. Dóm sv. Alžbety v Košiciach navštívilo o takmer 4000 návštevníkov viac (+18%). Spišský hrad po rekordnom náraste zaznamenal minulý rok veľmi mierny pokles o 1%. Kaštieľ Betliar s mauzóleom Andrášiovcov zaznamenal nárast o takmer 12 000 návštevníkov (+22%). Náš región objavujú hlavne slovenskí návštevníci, ktorí cestujú individuálne. Ale zaznamenali sme aj nárast organizovaných skupín z Ázie v meste Košice a skupín z Maďarska hlavne na Gemeri.

Hlavným zdrojovým trhom pre našu destináciu je už dlhodobo práve domáci slovenský trh.

Viac informácií nájdete v priloženej tlačovej správe.



Cestovný ruch v Košickom kraji pokračuje v stabilnom raste. Destinácia Kraj sveta má za sebou úspešné leto a zážitkami nabitý rok 2023

Návrat legendárnej lanovky, moderné umenie na turistických „križovatkách“, obľúbené podujatia, významné infraštruktúrne projekty,…

staba

OBNOVA HRADU KRÁSNA HÔRKA A REVITALIZÁCIA BEZPROSTREDNÉHO OKOLIA HRADU 

Obnova hradu Krásna Hôrka, ako aj realizácia mnohých novostavieb v podhradí a okolí hradu sa uskutočňuje podľa projektovej dokumentácie…

CHL - HC Kosice

Poďakovanie partnerom za podporu v CHL

Účinkovanie HC Košice v Champions Hockey League sa skončilo v základnej časti, ktorá klub preverila nielen po športovej, ale aj po…