fbpx
Blog z nie až tak krutého zajatia: Dve slová, jednoduché slová
viktor wurm

Z domáceho väzenia sa hlási Viktor. Deň …. (ktorý?). Ozaj, aký je dnes vlastne deň? Pracovný? Okej, to mi stačí.

Pristihol som sa, že už rozlišujem len medzi pracovným a voľným dňom. Pracovnok alebo voľnela. Nesmejte sa, predtým som bol doma len v čase voľna, teraz som doma vkuse. Akosi sa mi to zlieva.

Robíme v turizme a význam drvivej väčšiny našich pracovných aktivít by sme mohli všeobecne definovať asi nejako takto: Robíme to pre to, aby do nášho kraja prichádzalo viac návštevníkov, aby sa pohybovali z jedného konca destinácie na druhý, aby tu ostali čo najdlhšie a aby nechali u našich podnikateľov čo najviac peňazí.

Doba je však taká, aká je. A človek je – aj napriek sebaklamu o vlastnej evolučnej dokonalosti – tvor krehký. Taký krehký, že ho dokáže skoliť aj voľným okom neviditeľný organizmus s veľkosťou niekoľkých nanometrov. A v tej chvíli nepomôže nič zo zdanlivo pokrokových aktív našej moderny. Fascinujúce.

Preto aj my, propagátori cestovania, pohybu a zažívania nových podnetov nevyhnutne otáčame. A najmä v mene tých, ktorí z turizmu žijú (teda, teraz vlastne ani nie), vás naliehavo prosíme:

Nikam necestujte. Nevýletujte. Eliminujte kontakt s okolím. Von vychádzajte iba v najnevyhnutnejších prípadoch. (Nie, výlet do Tatier nie je najnevyhnutnejší, ani nevyhnutný, ani potrebný. Je to nezodpovednosť.)

Jednoducho: Ostaňte doma.

#somdoma

Niečo pre tých, ktorí neobsedia

virtuálna prehliadka

Viem, že je to strašne ťažké, veď aj nás bolia zadky. Ani my sa nevieme rozhodnúť, či sa vlastne viac tešíme na koniec pandémie, alebo na novú sériu obľúbeného seriálu na Netflixe, ktorá príde až o dlhých X týždňov. (?!) Inak, z posledných titulov odporúčam: Kalifát, El Hoyo a Vraždy vo Valhalle. Príjemné pozeranie!

Cestovanie a navštevovanie rôznych miest aktuálne vôbec neodporúčame, vstupy ani nie sú možné. Preto sme pre vás na našej stránke unesconadosah.sk pripravili virtuálne prehliadky pamiatok svetového dedičstva UNESCO, ktorých máme na východe neúrekom. Aspoň niečo. A dohodnime sa – po skončení pandémie si to tam choďte pozrieť aj naživo, fakt to stojí za to.

Cítite sa neužitoční?

Je to ubíjajúce a uznávam, že pre niektorých z nás chvíľami až devastujúce. Vymknutí od okolitého sveta sme prišli nielen o potešenie z nákupov v obchodoch s módou, ktorú pre nás vyrábajú zbedačení Bangladéšania. Zrazu žiadne fitká a kávičky. A o chvíľu by sme možno dostali chuť aj na zmrzlinu. Holt…

Pandémia, na akú nikto z nás nebol pripravený, nám však ponúka jednu nebývalú príležitosť. Donekonečna nadávame na hektickú dobu, vraj nám život preteká pomedzi prsty, deti vyrastú, ani nezbadáme ako. Fajn, tak využime toto podradenie zo šestky do dvojky a nastavme si životy inak. Skúsme byť v ťažkých časoch solidárni a užitoční.

O nákupoch seniorom ste toho už počuli a čítali veľa, ani o nosení rúšok a udržiavaní si fyzického odstupu sa dnes (našťastie) netreba extra rozpisovať.


Dobrý skutok však môžete urobiť aj najpohodlnejším možným spôsobom – spoza počítača, dokonca z mobilu. Napríklad:


Pomôžte malému Košičanovi Alexovi, ktorý bojuje s inou nepríjemnou „pliagou“ – spinálnou svalovou atrofiou. Jeho rodičia robia možné aj nemožné, aby získali dva milióny eur (jeden už vďaka všetkým skvelým ľuďom majú) na zázračný liek, ktorý by ani nie dvojročnému drobcovi zachránil život.

Ak vás aktuálna situácia s koronavírusom neuvrhla do existenčných problémov, pošlite Alexovi na jeho transparentný účet sumu, akú uznáte za vhodnú. Možno toľko, čo by ste v piatok poobede vyhodili za ďalší nepotrebný pár tenisiek do nekonečnej zbierky vo vašej skrini. Alebo to, čo pre obavy z nefunkčnosti poštových služieb neminiete za handry na Aliexpresse, ktoré by aj tak vyzerali tisíckrát horšie ako na obrázku.


Môžete sa tiež priamo zapojiť do boja s nákazou COVID-19. Naši zdravotníci potrebujú ochranu ako soľ respirátory a práve vy im v tom môžete pomôcť.

Napríklad vďaka iniciatíve Pomôž nemocnici, ktorá zaktivizovala majiteľov 3D tlačiarní z celého Slovenska. Vy pošlete príspevok na ich transparentný účet a oni za vyzbierané peniaze tlačia ochranné štíty tváre, ktoré si môžu lekári a nemocnice objednať úplne zadarmo. Výroba jedného štítu stojí 5 eur. To je cena jedného nepotrebného trička v obchode s módou, ktorú pre naše potešenie šijú zbedačení Bangladéšania. A vy dobre viete, že to tričko môžete po piatom praní aj tak vyhodiť.

Ďalšou podobnou iniciatívou je Kto pomôže Slovensku. Za naše príspevky dostanú potrebnú materiálnu pomoc nemocnice, domovy sociálnych služieb či zraniteľné skupiny ľudí.

Viete šiť? Máte šijací stroj? Chcete zabiť nudu? Bingo! Pomôžte tým, ktorí na tieto tri otázky neodpovedali kladne. Ušite im rúška a ponúknite ich cez portál hladamruska.sk.


Mobilitu máme dnes dosť oklieštenú, to je pravda. No možno aj vďaka tomu objavujeme možnosti, ako byť pre spoločnosť užitoční a nápomocní. A naša spoločnosť to dnes potrebuje viac, ako kedykoľvek predtým.

Hlavne ostaňte doma

Všade dobre, doma najlepšie. Odporne otravné klišé, no v tejto dobe neexistuje výstižnejšie pomenovanie toho, ako by sme mali k životu pristupovať. Pretože – ak sa čo najviac z nás bude čo najviac zdržiavať doma, urobíme skutočne to najlepšie. To najlepšie pre seba, to najlepšie pre druhých, to najlepšie pre nás všetkých.

A čím dôslednejšie sa budeme izolovať, tým skôr sa budeme môcť znova tešiť zo všetkých tých výnimočných vecí, ktoré boli donedávna asi až príliš samozrejmé.


Náš tip: Stiahnite si do mobilu aplikáciu Zostaň zdravý. Čím viac z nás ju bude používať, tým efektívnejšie dokážeme s koronavírusom bojovať. My všetci, spoločne.


Expozícia VÝCHOD - VÁŠ CAMP na Caravan Bike Travel 2024

Košický a Prešovský samosprávny kraj (v rámci svojich krajských organizácií cestovného ruchu Košice Región Turizmus a Severovýchod…

Cestovný ruch v Košickom kraji pokračuje v stabilnom raste. Destinácia Kraj sveta má za sebou úspešné leto a zážitkami nabitý rok 2023

Návrat legendárnej lanovky, moderné umenie na turistických „križovatkách“, obľúbené podujatia, významné infraštruktúrne projekty,…