fbpx
Aktuálny stav na Krásnej Hôrke / marec 2014

Sanácia havarijného stavu a komplexnej obnovy národnej kultúrnej pamiatky – hradu Krásna Hôrka

Národná kultúrna pamiatka hrad Krásna Hôrka bol dňa 10. marca 2012 poškodený následkom rozsiahleho požiaru.

Aktuálny stav obnovy hradu Krásna Hôrka

Obnova hradu Krásna Hôrka je rozdelená na tri etapy. V súčasnosti prebieha prvá etapa obnovy hradu Krásna Hôrka.

1. etapa

Prvá etapa obnovy hradu nazvaná „Dočasné prestrešenie a lešenie“ by mala byť ukončená 31. mája 2014. Súčasťou tejto etapy je domurovanie poškodených korún murív a uloženie spodného nosného trámového roštu. Podľa požiadaviek Krajského pamiatkového úradu sa pri obnove hradu používajú tradičné materiály, konkrétne na murovanie vápenná malta. Na domurovanie poškodených korún murív bolo odsúhlasené použitie vápennej malty Quick-mix. Pre kvalitné zrenie malty sú potrebné vhodné poveternostné podmienky – nad 5 °C (počas celého dňa aj v noci) v časovom období minimálne 90 dní. Z tohto dôvodu boli murárske práce počas zimných mesiacov pozastavené a pokračovať sa v nich bude v jarných mesiacoch. Počas zimy na hrade prebiehajú doplnkové práce s drevenými konštrukciami podľa schválenej projektovej dokumentácie. Súbežne prebieha architektonicko-historický prieskum ďalších častí hradu a pokračuje sa s projektovaním tretej etapy obnovy. Pokračujú aj reštaurátorské práce poškodených zbierkových predmetov.

2. etapa

Práce na druhej etape obnovy – „Trvalé krovy a strechy“ sú naplánované na rok 2014. Verejné obstarávanie na druhú etapu bolo vyhlásené Ministerstvom kultúry SR dňa 21. februára 2014.

3. etapa

Na tretiu etapu „Ostatné konštrukcie a médiá“ pokračuje architektonicko-historický prieskum jednotlivých objektov, a zároveň sa vypracováva projektová dokumentácia. Po vydaní stavebného povolenia sa bude obstarávať dodávateľ stavebných prác a následne sa budú práce realizovať. Realizácia tretej etapy je plánovaná na niekoľko samostatných etáp, aby bolo možné hrad čiastočne a postupne sprístupňovať verejnosti.

Náklady vynaložené na obnovu hradu Krásna Hôrka a financovanie obnovy

Náklady na celkovú obnovu hradu nie je možné v súčasnosti vyčísliť. Do dnešného dňa (7.3.2014) boli na rekonštrukciu vynaložené finančné prostriedky vo výške 1 173 478,07 eur. Rokovania s poisťovňou nie sú ukončené, na účet SNM previedla poisťovňa Generali po požiari 2 000 000 eur, z ktorých sú hradené doterajšie náklady na obnovu.

Verejná zbierka

Prostredníctvom verejnej zbierky, ktorá bude ukončená 13. marca 2014 sa k dnešnému dňu zozbieralo 172 693,80 eur. Vyzbierané finančné prostriedky budú využité na zreštaurovanie časti poškodených zbierkových predmetov a hradnej kaplnky.

Zbierkové predmety hradu Krásna Hôrka

V čase požiaru bolo na národnej kultúrnej pamiatke hrad Krásna Hôrka umiestnených 4 229 zbierkových predmetov, vrátane predmetov umiestnených v depozitároch. Pri požiari v roku 2012 bolo poškodených a zničených 352 zbierkových predmetov, úplne zničené boli aj tri zvony zo zvonice kaplnky. Pomoc pri odstraňovaní dôsledkov požiaru vrátane ošetrenia zbierkových predmetov ponúkli SNM viaceré domáce aj zahraničné múzeá. S odborným ošetrením zbierkových predmetov po požiari pomohli najmä múzeá SNM – SNM – Archeologické múzeum a SNM – Historické múzeum. SNM využilo aj ponuky zahraničných partnerských múzeí – Technické múzeum v Brne, Maďarské národné múzeum v Budapešti v spolupráci so Széchenyiho vedeckou spoločnosťou. Väčšinu zbierkových predmetov sa darí postupne ošetrovať, niektoré predmety však z dôvodu vysokého stupňa poškodenia či zničenia nebude možné zreštaurovať. Tieto predmety budú v nových hradných expozíciách nahradené inými vzácnymi zbierkovými predmetmi.

Tlačová správa SNM


VÝCHOD – VÁŠ CAMP – medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Caravan Bike Travel v Nitre 2024

Nadšenie pre karavaning a kempovanie si v ostatných rokoch nachádza stále viac priaznivcov na Slovensku i vo svete. Jediný veľtrh na…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

Aj remeslo prináša nezabudnuteľný zážitok

Cestovný ruch funguje dobre, ak sa spolieha predovšetkým na to, čo je dostupné lokálne. Turistov zaujíma všetko, čo vychádza z miestnych…