fbpx
Turecký TV štáb objavoval TOP atraktivity regiónu

Cesta tureckého (rodinného) televízneho štábu Kanal 7 po Košickom kraji sa začala príletom do Košíc, priamou linkou z Istanbulu, ktorú prevádzkujú Turkish Airlines. Poznávanie regiónu začala dvojica tureckých redaktorov (cestujú zásadne so synčekom Yakubcsnom) v metropole – Košiciach. Aká by to bola návšteva Košíc, ak by nenakukli do Dómu sv. Alžbety, navyše absolvovali aj prehliadku mesta a jeho zákutí, či návštevu košickej ZOO, ktorá patrí rozlohou k najväčším v strednej Európe.

Druhý deň vyrazili do regiónu Spiša, kde bola na programe tiež ako prvá návšteva dominanty – Spišského hradu, ktorý je zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Po ochutnávke spišských dobrôt sa tureckí hostia vybrali do Slovenského raja. Tam sme im pripravili výstup na pôsobivý Tomášovský výhľad, ktorý takmer zmarilo počasie. Nevzdali sme sa, a tak si tureckí redaktori domov, okrem množstva audiovizuálnych gigabajtov, odviezli aj jedinečný, dych vyrážajúci výhľad z „Tomašáku“. Obohatení o zážitky a zrelaxovaní čarom panenskej prírody sa vybrali za históriou do mesta Spišská Nová Ves. Okrem mesta si nenechali ujsť skvelú kuchyňu vychýrenej reštaurácie Nostalgie, ktorá sa nachádza priamo v srdci mesta. Tretí deň svojho pobytu sa hneď skoro ráno vybrali na filmovanie do Dobšinskej ľadovej jaskyne, ktorá sa, spolu s ďalšími piatimi jaskyňami v našom regióne, pýši zápisom do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Keďže to bola ich prvá návšteva ľadovej jaskyne, boli vskutku príjemne „schladení“ jej podzemnou krásou, ale aj drsne mrazivou teplotou. Keďže sa nachádzali na juhu Slovenského raja, nemohli vynechať zastávku pri vodnej nádrži Palcmanská maša, spojenú s ochutnávkou čerstvo vylovených pstruhov. Putovanie pokračovalo prehliadkou kaštieľa v Betliari a Mauzólea rodiny Andrássy v Krásnohorskom Podhradí. Spoznávanie košického regiónu ukončili v Jablonove nad Turňou, a to priamo v areáli Granária, národnej kultúrnej pamiatky. Ide o panskú sýpku zo 17.storočia. Keďže areál spravujú manželia Papaiovci, známi jedinečnou kulináriou, keď takmer všetky jedlá pripravujú podľa tradičných receptúr a v pieckovom háji, TV štáb natočil krátku reportáž aj o príprave niektorých jedál.

V priebehu troch dní mali redaktori priestor a čas na spoznávanie a filmovanie „highlightov“ košického regiónu. Dvojica redaktorov precestovala viac ako 40 krajín sveta, avšak pri opisovaní nášho regiónu nešetrila slovami chvály. Veríme, že ich reportáž prispeje k zvýšeniu počtu návštevníkov z Turecka aj vzhľadom na rozlietanú priamu leteckú linku Istanbul – Košice.



Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…

Otvorenie cezhraničného projektu BirdTour

Pri príležitosti predstavenia nového cezhraničného projektu vo významnej ornitologickej lokalite Senianske rybníky Vás pozývame na jeho…

staba

OBNOVA HRADU KRÁSNA HÔRKA A REVITALIZÁCIA BEZPROSTREDNÉHO OKOLIA HRADU 

Obnova hradu Krásna Hôrka, ako aj realizácia mnohých novostavieb v podhradí a okolí hradu sa uskutočňuje podľa projektovej dokumentácie…