fbpx
TOP APRÍLOVEJ INFOCESTY V REGIÓNE

Košice, 21.4.2015

Hlavnou témou štvordňovej aprílovej infocesty poľských novinárov a blogerov bol aktívny oddych v našom kraji.

Krajská organizácia cestovného ruchu Košický kraj (KOCR KK), spolu s Košice – Turizmus a Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR) zorganizovala tento rok prvú skupinovú infocestu, cielene pre zástupcov médií z Poľska. Infocesta s názvom aktívny región prebiehala v termíne 13.-17.4.2015.

Hneď po príchode sa novinári ponorili do čarovnej atmosféry metropoly východu, kde v spoločnosti sprievodcu spoznávali krásy mesta Košice.

Druhý deň začali vskutku intenzívne, vybrali sa splavovať rieku Hornád, odvážne a s dobrou náladou sa chopili tohto adrenalínového zážitku. Vrátili sa premočení, no plní dojmov. Popoludní si vychutnali prechádzku na Košický hrad, kde sa v bezprostrednej blízkosti nachádza vyhliadková veža, ponúkajúca nádherný panoramatický výhľad na celé okolie mesta.

Tretí deň ich čakal pestrý program v regióne. V skorých ranných hodinách sa skupina s nedočkavosťou v očiach vybrala zdolať zákutia Krásnohorskej jaskyne. Táto jaskyňa je zapísaná v zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Je sprístupnená verejnosti len v sprievode skúsených vodcov v kompletnom jaskyniarskom výstroji. Spôsob sprístupnenia a prezentácie jaskyne poskytuje nevšedný jaskyniarsky zážitok. Vyžadoval si istý kus odvahy, ale verte, že cieľ trasy, gigantický stĺp nazývaný Kvapeľ rožňavských jaskyniarov, vysoký 34 m, všetkým vyrazil dych práve svojou monumentálnosťou. Donedávna bol zapísaný v Guinessovej knihe rekordov ako najväčší kvapeľ sveta. Po tomto adrenalínovom zážitku sa účastníci infocesty vybrali ochutnať tradičné regionálne špeciality, pripravované v stredovekých pieckach, priamo v areáli Granária v Jablonove nad Turňou. Granárium – stredoveká pánská sýpka zo 17. storočia s vínnou pivnicou je národnou kultúrnou pamiatkou a nachádza sa priamo v srdci Slovenského krasu. „Jednoducho miesto na trávenie tradičnej a zmysluplnej dovolenky“, v tom sa zhodli skutočne všetci. Deň plný zážitkov poľskí novinári zakončili v Brzotíne, jazdou na koni a spoznávaním utešeného okolia určeného pre vidiecky turizmus.

Štvrtý a zároveň posledný deň svojho pobytu skupina putovala do Národného parku Slovenský raj. Opäť slnečný deň začali výstupom do sprístupnenej tiesňavy v južnej časti Slovenského raja, konkrétne do Zejmarskej rokliny, odkiaľ pokračovali na Geravy a ďalej turistickým chodníkom v sprievode horského vodcu na Gačovskú skalu. Odtiaľ sa im naskytol neuveriteľne nádherný výhľad na slnkom zaliatu obec Dedinky a Palcmanskú Mašu. Sprievodca pre skupinu pripravil ešte jedno prekvapenie. Z miesta s názvom Pekná vyhliadka – Sever sa im naskytol ďalší rozprávkový pohľad, tento krát však na Vysoké Tatry a Kráľovu hoľu v Nízkych Tatrách. Aktívny deň v Slovenskom raji zavŕšili cykloturistikou na čarovné miesto, ktoré priam dýcha pokojom, zvané Stratenská píla. „Ešte včera som si myslela, že už nič neprekoná môj silný zážitok zo zdolania Krásnohorskej jaskyne, no teraz musím povedať, že Slovenský raj je skutočne rajom na zemi, ponúka adrenalín, čarokrásnu a nedotknutú prírodu, neviem povedať čo z mojich doterajších zážitkov ma nadchýna viac, viem však, že sa sem musím vrátiť“, povedala poľská blogerka Ewa Serwicka.

Veríme, že naša aprílová infocesta prinesie množstvo zaujímavých mediálnych výstupov na poľskom trhu a priláka do nášho regiónu mnohých návštevníkov, ktorí tu nájdu istú inšpiráciu a budú sa sem radi vracať.

Autor: KOCR Košický kraj



VÝCHOD – VÁŠ CAMP – medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Caravan Bike Travel v Nitre 2024

Nadšenie pre karavaning a kempovanie si v ostatných rokoch nachádza stále viac priaznivcov na Slovensku i vo svete. Jediný veľtrh na…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

TLAČOVÁ SPRÁVA: Zádielska tiesňava sa teší z noviniek, ktoré podporia turistickú infraštruktúru celej doliny

Nové informačné centrum pri vstupe do Zádielskej tiesňavy a 3 metre vysoké drevené sochy Haravarkov pri Zádielskej chate sú výsledkami…