fbpx
Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka sa blíži k svojmu cieľu – otvorenie už v roku 2024. 

10.3.2023 – Krásna Hôrka
Od vyhorenia národnej kultúrnej pamiatky Krásnej Hôrky už je to viac ako desať rokov. Aj preto sme s radosťou prijali pozvánku na mediálny deň renovácie hradu. Že to pracovníci národného múzea myslia vážne nás presvedčilo úvodné privítanie samotného generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Branislava Panisa.
 

Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka trvá od roku 2013, preto aj pohyb v jeho okolí je prísne kontrolovaný. Pracuje sa nielen v priestoroch samotného hradu, ale aj v jeho blízkom okolí – v podhradí. Aj to bol dôvod, prečo sme ihneď po príchode obdržali ochrannú prilbu a vestu, ktorú každému návštevníkovi pridelil stavebný dozor. 

Nejde len o vymaľovanie stien a opravu strechy 

Podľa slov generálneho riaditeľa Národného múzea je rozsah obnovy hradu obrovský. Pracuje sa na potrebnej infraštruktúre – výstavbe prístupovej cesty, rozšírení križovatky na prístupovej ceste, vybudovaní parkovacích miest pre autobusy, osobné autá a elektromobily, či výstavbe nutného zázemia pre tisíce návštevníkov. V podhradí sa intenzívne pracuje na vybudovaní prvého kontaktu s návštevníkom. Okrem infocentra s predajom lístkov a digitálnou prezentáciou hradu pre ŤZP, pribudnú v areáli aj toalety, reštaurácia, stánky s občerstvením a detské ihriská. Súčasne sa pracuje i na obnovení severnej trasy pre peších návštevníkov.  

Samozrejmosťou rekonštrukcie, ktorá na hrade prebieha je archeologický výskum, ktorý sa zrealizoval ako na hrade, tak aj v podhradí. Hrad aj pre problémy s vlhkosťou a nevhodným zásahom z čias socializmu prechádza komplexnou prerábkou, ktorá by mala zabezpečiť jeho udržanie a zachovanie, aj pre budúceho generácie. Stavebné práce prebiehajú neustále pod dohľadom geológov, výskumníkov, stavebných inžinierov či statikov. 

 

Prvá časť otvorenia už v roku 2024 

 
Veríme, že už o rok, kedy sa časť hradu oficiálne otvorí a sprístupní verejnosti, ako nás generálny riaditeľ Národného múzea informoval, nás hneď prvý pohľad presvedčí, že síce sme sa na otvorenie Krásnej Hôrky poriadne načakali, no po kompletnej rekonštrukcii je naozaj, čo obdivovať.  

Prvý kontakt v podhradí, v podobe infocentra a doplnkovej infraštruktúry, vstupná brána a prvé nádvorie, ktoré taktiež prešli obnovou, by sa mali sprístupniť v rámci prvej časti otvorenia pre všetkých návštevníkov. V interiéry dolného nádvoria budú zriadené administratívne priestory a taktiež návštevnícke zázemie, kde si návštevníci budú môcť okrem krásneho výhľadu na hradby vychutnať aj čerstvú kávu či kúpiť si drobné suveníry.  

Ambíciou Národného múzea je vytvoriť z hradu Krásna Hôrka vzorovú kultúrnu pamiatku, ktorá bude obsahovať všetky potrebné prvky a služby hodné 21. storočia. Zároveň nám prisľúbili, že v roku 2024 hrad otvorí svoje brány a bude čiastočne prístupný aj pre vás.  

 


Predstavili sme novú ponuku školských výletov do krajiny Haravara a jednodňových autobusových výletov pre rok 2024

Náš Regionálny informačný bod priniesol svoju rozmanitú ponuku aktivít pre nadchádzajúcu turistickú sezónu 2024. Okrem tradičných…

Košický samosprávny kraj v roku 2024 posilní turistickú infraštruktúru finančnou injekciou vo výške 1,35 milióna eur

Košický samosprávny kraj, prostredníctvom etablovanej grantovej výzvy Terra Incognita, aj v roku 2024 podporí nové zaujímavé…

Predstavenie nového cezhraničného projektu - Attraction

Zádielska tiesňava je jednou z najobľúbenejších a najnavštevovanejších turistických lokalít v Košickom kraji. Pozývame vás na…