fbpx
Pankušky nám chutili!

Košice, 11.2.2015

Prvé TOP podujatie tohto roka prilákalo cez víkend od 6. do 8. februára 2015 na Plejsy tisíce návštevníkov všetkých vekových kategórií. Ideálne zimné počasie, výhľad na Vysoké Tatry, bohatý program, vôňe a chute pravej zabíjačky a v neposlednom rade hojnosť hlavnej atrakcie – pankuškov, ktoré boli – aspoň podľa hodnotenia návštevníkov – na nezjedenie veľké. Akoby sa príroda chcela odvďačiť všetkým vytrvalcom, ktorí tu boli vlani a tešili sa aj na tento ročník ľudovej zábavy na snehu. Piatok patril predovšetkým domácim a deťom. Deti z krompašských škôl stavali snehové sochy, Na pódiu sa predstavili folklórne súbory Krompašan a Krompašanček a svoj talent predviedli aj žiaci Základnej umeleckej školy v Krompachoch. Spestrením bol príchod fašiangového sprievodu s maskami a ľudovou hudbou Hvizdošovci.

Celé tri dni súťažilo v jedení pankušiek a zabíjačkových špecialít. Večerná veselica s ľudovou hudbou na snehovom parkete zakončila prvý deň.

Sobotný program otvorilo vystúpenie mažoretiek a potom sa deň niesol v znamení zabíjačky. Dolnozemské zabíjačkové špeciality pripravovali tradične Slováci z rumunského Nadlaku a zvyky s tým spojené zas priblížila folklórna skupina Slovinka. Celý deň spríjemňovali návštevníkom svojimi vystúpeniami súbory zo Spiša a o zábavu sa postarala ľudová rozprávačka Araňa. Večer bol opäť v znamení ľudového veselia pri vystúpení hudobnej skupiny Traky a ľudovej hudby Gajdošovci z Margecian. V nedeľu sa priblížil koniec času hodovania a plesania. Už tradične na Plejsoch pochovali basu, tentoraz sa o to postaral folklórny súbor Liptov z Ružomberka.

V tomto ročníku sa podarilo aktivizovať región a do realizácie podujatia sa popri meste Krompachy zapojili aj podnikateľské subjekty. A tak návštevníci mohli využiť zľavnené turistické služby Relax centra aj hotela Plejsy. Lyžiari v maskách mali hodinové lyžovanie zadarmo, ostatní mohli ušetriť 20% z ceny skipassu alebo 30% zo vstupenky do wellness. Okrem toho v Kultúrnom dome v Krompachoch si mohli pozrieť výstavu „Vtáctvo Hornádskej kotliny a jeho ochrana“, poskytnutú Múzeom Spiša zo Spišskej Novej Vsi. Podnikateľské subjekty poskytli taktiež ceny do diváckych súťaží. Všetky marketingové aktivity, ale aj rozšírenie ponuky podujatia, sa odrazili na vysokej návštevnosti tohto ročníka. Podľa odhadov sa podujatia zúčastnilo viac ľudí ako v roku 2013, len v sobotu 7. februára sa na Plejsoch ocitlo cca 3 000 ľudí. Celkovo možno hovoriť o viac ako piatich tisíckach spokojných návštevníkov. Už teraz sa tešíme na stretnutie v roku 2016.

Do Plejsania!


Košický samosprávny kraj v roku 2024 posilní turistickú infraštruktúru finančnou injekciou vo výške 1,35 milióna eur

Košický samosprávny kraj, prostredníctvom etablovanej grantovej výzvy Terra Incognita, aj v roku 2024 podporí nové zaujímavé…

Predstavenie nového cezhraničného projektu - Attraction

Zádielska tiesňava je jednou z najobľúbenejších a najnavštevovanejších turistických lokalít v Košickom kraji. Pozývame vás na…