fbpx
Nový turistický Letný minibus v Slovenskom raji

Dostupnosť obľúbených turistických stredísk Slovenského raja verejnou dopravou sa už čoskoro výrazne zlepší. Nový autobusový spoj nazvaný Letný minibus od 1. júla 2018 vytvorí dlho očakávané prepojenie severnej a južnej časti národného parku najkratšou Kopaneckou cestou. Tento spoj doplní už tradične posilnený víkendový letný autobus premávajúci medzi mestom Spišská Nová Ves, obcou Smižany a turistickými strediskami Čingov, Hrabušice – Podlesok a Píla. Účelom oboch spojov je umožniť návštevníkom pohodlne sa prepravovať v území Slovenského raja bez starostí o vlastné auto, čo prispieva nielen k ich vlastnému komfortu, ale aj k odľahčeniu často preplnených parkovísk v turistických strediskách a zníženiu záťaže prírodného prostredia národného parku, ktorá je s individuálnou automobilovou dopravou spojená.

Letný minibus ako pilotný projekt pre leto 2018 vzišiel zo spolupráce Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj & Spiš (OOCR), krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus, verejného dopravcu eurobus, a. s. a Banskobystrického samosprávneho kraja. Premávať bude počas víkendov a sviatkov júla a augusta z mesta Spišská Nová Ves cez obec Smižany, turistické centrum Čingov, obce Spišské Tomášovce, Spišský Štvrtok a Hrabušice s turistickými strediskami Podlesok a Píla a následne po spomínanej ceste 3. triedy cez sedlo Kopanec až do Dobšinskej Ľadovej Jaskyne, Stratenej a Dediniek, ako aj spiatočným smerom. Spolupráca s Banskobystrickým samosprávnym krajom navyše priniesla rozšírenie tohto spoja aj o jazdy z Dediniek do obce Telgárt pod Kráľovou hoľou a späť. Turisti ubytovaní v Dedinkách a v Stratenej si budú môcť vďaka Letnému minibusu spraviť pekné výlety a túry napríklad do roklín Suchá Belá, Piecky, Veľký Sokol alebo Prielom Hornádu v severnej časti raja s peším návratom späť, ale aj smerom na Telgárt, ku prameňu rieky Hron, známemu Telgártskemu a Chmarošskému viaduktu a ďalším atraktivitám pod Kráľovou hoľou. Hostia ubytovaní v Telgárte resp. v Hrabušiciach sa zas budú môcť jednoduchšie dostať do Dobšinskej ľadovej jaskyne či do Dediniek ku priehrade Palcmanská Maša.

Okrem dopravnej funkcie Letného minibusu je tu aj prvok zážitkovosti, keďže jeho trasa v úseku Kopaneckej cesty povedie priamo „srdcom“ Slovenského raja, v tesnej blízkosti viacerých Národných prírodných rezervácií s najvyšším stupňom ochrany prírody, či okolo Kopaneckých lúk, ktoré patria počtom druhov vyšších rastlín k najbohatším v Európe.

Cenník cestovného Letným minibusom sa bude odvíjať od štandardných taríf dopravcu
eurobus, a. s., s výnimkou držiteľov turistickej karty Slovenský raj & Spiš, ktorí sa budú mať možnosť na základe karty prepravovať Letným minibusom úplne ZDARMA. Turistickú kartu Slovenský raj & Spiš bezplatne získavajú všetci hostia ubytovaní u partnerských ubytovateľov aspoň na dve noci. Kompletný zoznam partnerských ubytovacích zariadení i zľavnených služieb pre držiteľov karty je možné nájsť na webovej stránke OOCR: www.vraji.sk/tursiticka-karta/.

Časy odchodov Letného minibusu sú nastavené tak, aby nekolidoval s grafikonmi iných spojov premávajúcich v území. Minibus v meste Spišská Nová Ves navyše nadväzuje na vlakové spoje zo smeru Košice a Bratislava. Nakoľko priame verejné dopravné spojenie do Hrabušíc a Dobšinskej Ľadovej Jaskyne i napriek veľkému dopytu doposiaľ neexistovalo, pevne veríme že turisti možnosť prepravy Letným Minibusom uvítajú a budú ho využívať v čo najväčšej miere. Všetky aktuálne informácie o Letnom minibuse môžete nájsť na webovej stránke OOCR, vraji.sk. Grafikon spoja prikladáme aj v prílohe tejto tlačovej správy.

Projekt Letný minibus je financovaný s finančnou podporou krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus.



Cestovný ruch v Košickom kraji pokračuje v stabilnom raste. Destinácia Kraj sveta má za sebou úspešné leto a zážitkami nabitý rok 2023

Návrat legendárnej lanovky, moderné umenie na turistických „križovatkách“, obľúbené podujatia, významné infraštruktúrne projekty,…

TLAČOVÁ SPRÁVA: Zádielska tiesňava sa teší z noviniek, ktoré podporia turistickú infraštruktúru celej doliny

Nové informačné centrum pri vstupe do Zádielskej tiesňavy a 3 metre vysoké drevené sochy Haravarkov pri Zádielskej chate sú výsledkami…

Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…