fbpx
Novinári V4 objavovali čaro dolného Zemplína

Košice, 10.7.2017

Druhú tohtoročnú infocestu zameranú na značku destinácie Košice región „UNESCO NA DOSAH“ sme zorganizovali opäť pre slovenských novinárov, nechýbali ale ani zástupcovia poľských, českých a maďarských médií. Počas prípravy infocesty sme spolupracovali s Visit Košice a MDaV SR. Skupina našich výletníkov bola skutočne početná, no jazyková bariéra nehrala žiadnu významnú rolu. Naše putovanie sa začalo v metropole východu, ktorá je ľahko dostupná a je tiež prirodzeným východzím bodom pre cestovanie po regióne. V spolupráci s Visit Košice sme zabezpečili novinárom prehliadku mesta Košice, vrátane výstupu na Žigmundovu vežu ikonického Dómu Sv. Alžbety. Následne sme sa presunuli do regiónu dolný Zemplín.

Prvou zastávkou bola vinohradnícka oblasť Tokaj, kde okrem prehliadky vinohradov, návštevy vyhliadkovej veže v Malej Tŕni a riadenej degustácie vín v stredovekej pivnici mali novinári možnosť nahrať si rozhovory s Máriou Macíkovou, ktorá sa hrdí prestížnym ocenením Slovenka roka 2017. Maďarskí novinári sa vybrali obdivovať nádherne zrekonštruovaný barokovo-klasicistický kaštieľ v krásnom prostredí mestského parku s francúzskou záhradou v Trebišove.

Počasie nám prialo, a tak sme sa presunuli na Zemplínsku šíravu a vychutnali sme si vyhliadkovú plavbu po našom „východoslovenskom mori“. Večer sme sa vylodili priamo pri Hoteli Glamour, kde skupina novinárov okrem tlačovej besedy zažila aj Večer pri mori so slávnostným otvorením Pieskového kráľovstva, ktorého súčasťou sú aj nádherné pieskové sochy priamo na pláži hotela.

Druhý deň skupina absolvovala prehliadku Thermalparku Šírava, ktorý je zatiaľ jediným vodným svetom v našom regióne, nachádza sa priamo na brehu Šíravy, v katastri obce Kaluža. Po prehliadke sa vybrali spolu s veteránmi za pamiatkami UNESCO. Navštívili gréckokatolický drevený chrám Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša v Ruskej Bystrej, kde si vychutnali nádherný spev Zboru sv. Archanjela Michala priamo v kostolíku. Ďalšou zastávkou bolo tyrkysové jazierko Beňatina, ktoré patrí medzi významné atraktivity blízkeho okolia kostolíka v Ruskej Bystrej, zapísaného do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO od roku 2008. Predposlednou zastávkou tohto dňa bola návšteva unikátneho Gitarového Múzea v Sobranciach, ktoré mapuje kompletný vývoj a výrobu elektrofonických gitár v Československu po druhej svetovej vojne. Novinári mali veľké množstvo príležitostí na rozhovory. Deň s bohatým programom zavŕšili na Vinianskom hrade, kde mali účastníci infocesty možnosť vidieť rôzne druhy remesiel, ktoré sa stále na hrade využívajú, aby bola rekonštrukcia hradu čo najautentickejšia. Samotný hrad s jeho novou hodovňou, vysvätenou kaplnkou, vínnou pivnicou či výhľadmi na blízke aj ďaleké okolie novinárov úplne nadchol. Podľa ich slov išlo o jednu z TOP- atraktivít daného dňa.

V posledný deň putovania navštívili Vihorlatský prales, taktiež zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, najstaršie vihorlatské buky majú až 240 rokov. Prehliadka Morského oka, najväčšieho zahradeného vulkanického jazera na Slovensku, ich veľmi milo prekvapila, počasie bolo priaznivé, a tak si všetci užívali relax a pokoj, ktoré toto miesto vyžaruje.

Skvelá zostava novinárov V4 sa zhodla na tom, že destinácia dolný Zemplín má výrazný potenciál a bohatú ponuku pre návštevníkov. Potvrdili, že sa budú snažiť svojimi výstupmi napomôcť zvyšujúcej sa návštevnosti Zemplínskej šíravy a okolia.



VÝCHOD – VÁŠ CAMP – medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Caravan Bike Travel v Nitre 2024

Nadšenie pre karavaning a kempovanie si v ostatných rokoch nachádza stále viac priaznivcov na Slovensku i vo svete. Jediný veľtrh na…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…