fbpx
Návštevnícke štatistiky za rok 2018 zlomili rekordy

Návštevnosť Košického regiónu rástla už štvrtý rok po sebe. Rok 2018 bol z pohľadu ubytovacích štatistík rekordný v oboch kľúčových ukazovateľoch. Počet ubytovaných návštevníkov prekonal vlaňajší rekord, v počte prenocovaní dokonca padol zatiaľ najúspešnejší rok 2008.

Košický región láka z roka na rok stále viac návštevníkov. Dokumentujú to ubytovacie štatistiky za celý rok 2018, podľa ktorých sa v ubytovacích zariadeniach v kraji celkovo ubytovalo 386 088 návštevníkov, čo je oproti predošlému, rekordnému roku 2017 nárast o 5,45 percenta. V počte ubytovaných tak padol vlaňajší rekord hneď na prvý možný pokus. Ďalšou pozitívnou správou je nárast počtu prenocovaní o 8,9 percenta na 830 079, čím sa zároveň podarilo v tomto ukazovateli prekonať zatiaľ najlepší – predkrízový – rok 2008. Pozitívnou správou je aj skutočnosť, že rast oboch ukazovateľov pozorujeme už štyri roky po sebe. Má teda kontinuálnu a aj pomerne stabilnú tendenciu. Súbežne s rastom počtu turistov narástli v kraji medziročne aj tržby ubytovacích zariadení, a to o 7,81 percenta na 22 558 763 eur za celý rok 2018.

Pri rozdelení návštevníkov na dve skupiny – domáci a zahraniční – badať výraznejší medziročný nárast u cudzincov. Ich počet medziročne vzrástol o 9,9 percenta na 135 430 čo sa následne prejavilo aj na náraste počtu prenocovaní cudzincov až o 10,77 percenta. Gro medzi zahraničnými hosťami tvorili aj v roku 2018 návštevníci z okolitých krajín – Česka, Poľska a Maďarska. Južným susedom však „dýchajú na krk“ Nemci po 30-percentnom medziročnom trháku.

Prelomový, z hľadiska návštevnosti, bol rok 2018 aj pre samotné mesto Košice. Vôbec po prvý raz totiž počet návštevníkov ubytovaných na území mesta prekonal magickú hranicu 200-tisíc.



VÝCHOD – VÁŠ CAMP – medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Caravan Bike Travel v Nitre 2024

Nadšenie pre karavaning a kempovanie si v ostatných rokoch nachádza stále viac priaznivcov na Slovensku i vo svete. Jediný veľtrh na…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…