fbpx
Na našu kulináriu môžeme byť právom pyšní…

Košice, 19.6.2015

Hlavnou témou infocesty pre medzinárodnú skupinu novinárov bola zážitková gastronómia v Košickom kraji.

Krajská organizácia cestovného ruchu Košický kraj (KOCR KK), spolu s Košice – Turizmus, Zemplínskou oblastnou organizáciou cestovného ruchu (ZOOCR) a Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR) zorganizovala ďalšiu infocestu pre zahraničných novinárov. Tento krát bola zameraná na gastronómiu v našom kraji a prebiehala v termíne 13.-17.6. 2015.

Infocesty sa zúčastnili novinári z krajín ako Austrália, Írsko, Fínsko, či Maďarsko, užívali si chute regiónu a zároveň spoznávali okolie a možnosti dovolenkového vyžitia sa v regióne.

Prvé dva dni strávili v meste Košice, kde mali možnosť navštíviť jedinečné gastronomické podujatie, ktoré sa teší bohatej návštevnosti „GURMÁN FEST KOŠICE“. Okrem skvelých jedál špičkových šéfkuchárov, ochutnali aj čaro metropoly východu prostredníctvom prehliadky historickej časti mesta. Nechýbal ani kúsok adrenalínu v podobe letu balónom, ktorý im poskytol pohľad na naše mesto z vtáčej perspektívy.

Prezentácia kraja sa začala v pondelok 15.júna. Medzinárodná skupina novinárov sa vybrala spoznávať chute dolného Zemplína. Svoju púť začali v rekreačnej oblasti Zemplínska šírava. Žurnalisti si vychutnávali rôzne pohľady na toto „slovenské more“ priamo z vodnej hladiny výletnej jachty. Následne sa presunuli do hotela Glamour, kde mali možnosť ochutnať jedinečné kulinárske umenie tunajšieho šéfkuchára. Popoludnie strávili v Thermalparku Šírava, ktorý sa považuje za vlajkovú loď tejto destinácie. Účinky vody z geotermálneho prameňa sa často prirovnávajú k liečivým účinkom vody v zaniknutých Sobraneckých kúpeľoch, ktorá sa vyžívala pri liečbe kožných, reumatických a gynekologických ochorení. Wellness na ploche 800 m2 im ponúkol rôzne saunové programy, ktoré môžu konkurovať svetovej špičke. Počas večere si vychutnávali tradičné dobroty zemplínskej kuchyne ako napr. tatarčené pirohy, gombolce plnené slivkovým lekvárom, či ovčí syr priamo v tunajšom Europenzióne Salaš. Večer im spríjemňovala ľudová hudba v podaní mužskej ľudovej speváckej skupiny Hnojňane z Mihaľovec.

Druhý deň si dopriali závan histórie, nakoľko navštívili drevený kostolík v Ruskej Bystrej, ktorý je zapísaný do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Chrám prenesenia ostatkov sv. Mikuláša, jeho príbeh, aj samotné miesto im vyrazili dych.

Svoje cestovanie po regióne zakončili vo vinohradníckej oblasti TOKAJ, konkrétne v Malej Tŕni, vo vinárstve Tokaj Macík Winery. Práve tu mali jedinečnú možnosť ochutnať tradičné strapačky s kyslou kapustou, či zemplínske holúbky, nechýbala ani pečená kačica s lokšami a červenou kapustou. Navyše si novinári vyrobili aj vlastné víno tzv. cuveé, kde museli navrhnúť aj samotnú etiketu vína. Tejto úlohy sa zhostili vskutku výborne. Prehliadka vinohradov spojená s návštevou novootvorenej vyhliadkovej veže bola skvelých spestrením dňa, ktorý napokon zakončili v stredovekej pivnici. Pri prehliadke stredovekej pivnice pani Erika Macíková zodpovedala všetky zvedavé otázky týkajúce sa tejto jedinečnej vinohradníckej oblasti. Samotné tokajské víno, ktoré mali možnosť ochutnať, si títo gurmáni nevedeli vynachváliť. Vskutku jedinečné zakončenie spoznávania nášho kraja po stopách kulinárie.

„Aj napriek tomu, že sme mali možnosť ochutnať kulináriu len istej časti Košického kraja, ponuku gastronómie ako aj doplnkového programu pri zážitkovom cestovaní hodnotíme veľmi pozitívne“ zhodli sa všetci zúčastnení novinári. Veríme, že jednotlivé výstupy v zahraničných médiách si získajú pozornosť čitateľov a inšpirujú ich k návšteve nášho kraja.

Autor : KOCR KK



Cestovný ruch v Košickom kraji pokračuje v stabilnom raste. Destinácia Kraj sveta má za sebou úspešné leto a zážitkami nabitý rok 2023

Návrat legendárnej lanovky, moderné umenie na turistických „križovatkách“, obľúbené podujatia, významné infraštruktúrne projekty,…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…