fbpx
Na Košický maratón sa spomínalo v Aténach…

Na košický maratón sa spomínalo v Aténach.

V kolíske zrodu maratónu sa počas posledného víkendu od 8. do 10. novembra 2013 konalo už 7. sympózium AIMS, ktoré dostalo atraktívny náboj v podobe ceremoniálu udeľovania AIMS Gala Award pre najlepších svetových maratónskych bežcov za obdobie od októbra 2012 do septembra 2013. Na hlasovaní sa podieľali členské podujatia AIMS , teda i Medzinárodný maratón mieru, a víťazmi sa stali Keňania Edna Kiplagat a Wilson Kipsang.

Sympózium samotné bolo venované bezpečnostným témam, ktoré sa stali ešte aktuálnejšími po aprílových bombových útokoch v Bostone. Práve prezidentka asociácie BAA Joann Flamínio hovorila vo svojom vystúpení, že ešte ťažšie, ako zhruba za 20 minút dostať situáciu pod kontrolu a zranených do nemocníc, bola úloha zastaviť približne 6.000 bežcov, ktorí ešte boli na trati a oznámiť im, že svoj bostonský maratónsky sen nedosnívajú a musia predčasne skončiť .

V neformálne časti programu sa pri jednom stole stretli fanúšikovia Medzinárodného maratónu mieru z celého sveta. Horst Milde, dlhoročný riaditeľ maratónu v Berlíne, ktorý je dodnes aktívny v klube SC Charlottenburg Berlin sa pochválil , že v klube dodnes evidujú i to, že ich člen Hans Hempel vyhral košický maratón v roku 1926. Ďalšiu stoličku si prisunul Richard Umberg, Švajčiar, ktorý v Košiciach viac než pred troma desaťročiami štartoval celkovo 5 krát a napokon i Grék Kerk Lazaridis spomínajúci na svoj štart v roku 1979. Všetci by do Košíc opäť radi zavítali už o rok, kedy si Medzinárodný maratón mieru pripomenie 90 rokov od svojho vzniku v roku 1924. Gratulantov by mohlo byť vcelku dosť , keď svoj záujem aspoň diplomaticky zatiaľ potvrdil i šéf európskej atletickej asociácie, Umbergov krajan Hansjörg Wirz.


Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…

Novinárom z Česka, Poľska a Maďarska sme predstavili top ornitologické lokality na Kraji sveta

Naša organizácia Košice Región Turizmus v spolupráci s SOS BirdLife Slovensko zorganizovala infocestu v rámci cezhraničného projektu…

Umenie na mieste X

UMENIE NA MIESTE X

Poznáme mená umelcov, ktorých diela pribudnú na mapu turistických atraktivít Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región…