fbpx
Medzinárodný Maratón Mieru oslávi svoju deväťdesiatku

Tlačová správa , Košice – 10. jún 2014

Unikátne dáta deväťdesiatich rokov

Medzinárodný maratón mieru sa nezadržateľne blíži k oslavám svojej deväťdesiatky.

Hlavné menu bude servírované od 3. do 5. októbra a o jeho príchutiach budeme postupne informovať. Môžeme zatiaľ prezradiť , že medzi gratulantmi nebude chýbať generalita svetového maratónu, ani plejáda posledných domácich víťazov, ktorí ešte raz okúsia košickú trať, teraz ako členovia Štafety šampiónov. Všetci hostia jubilejného maratónu sa stretnú v jeho predvečer v Historickej radnici na spomienkovom programe, ktorého scenár je už rozpísaný. Súčasťou príprav je i opätovné triedenie množstva historických dát a ich spracovanie do ucelenej podoby knižnej publikácie. Objavia sa príbehy už viackrát prerozprávané ale i unikátne dáta, ktoré v takejto podobe ešte neboli nikdy publikované.

Zberatelia sa už tešia

Okrem knižnej publikácie budú s jubilejným maratónom spojené i ďalšie zaujímavé edičné počiny. Bude to jednak vydanie príležitostnej poštovej známky, ktorá je zaradená do Emisného plánu slovenských poštových známok pre rok 2014. Okrem toho mincovňa Kremnica pripravuje tzv. Ročníkový súbor slovenských euromincí doplnený pamätnou mincou k 90. výročiu založenia maratónu v Košiciach. O oboch týchto udalostiach budú organizátori podrobnejšie verejnosť informovať na začiatku septembra.

90 rokov maratónu vo fotografii

Foto výstava, ktorá vznikla ešte na jeseň minulého roka zažila svoju veľkú medzinárodnú premiéru na sklonku marca v Berlíne. Približne 50.000 párov očí ju videlo v priestoroch dnes už historického letiska Tempelhof, kam smerovali kroky účastníkov i návštevníkov jarného polmaratónu v hlavnom meste Nemecka. Výsledkom tejto kampane boli i rozsiahlejšie články v špecializovaných nemeckých médiách, ktoré sa prirodzene venovali najmä histórii maratónu v Košiciach. Organizátori MMM sa tu dokonca stretli aj s členmi klubu SCC Berlín, v ktorého kronikách je zaevidovaný i víťazný štart ich člena Paula Hempela v Košiciach už v roku 1926. Časť tejto výstavy bola potom neskôr inštalovaná i v Krakowe.

Ron Hill

Fotografia tejto ikony svetového maratónu zdobila stánok MMM na aprílovom maratóne v Londýne. Prišiel sa na ňu pozrieť i sám Ron Hill a potvrdil svoj prílet ako čestný hosť MMM 2014. Stane sa tak presne 40 rokov po jeho pamätnom štarte v Košiciach, pri ktorom po skvelom úvode prehral boj so súpermi i hrozným počasím . Bežec s vizitkou majstra Európy a víťaza z Bostonu určite neporuší tradíciu a odbehne si posledný kilometer spolu so študentmi v štafete projektu “Po stopách maratónskych legiend“, ktorá ponesie jeho meno . Nemal by to byť žiaden problém, keďže podľa jeho slov od decembra 1964 neuplynul ani deň, aby si nezabehol hoc iba jednu míľu .

Jarná Road Show MMM 2014

Prezentácia jubilujúceho MMM sa realizovala aktivitami promo tímu MMM postupne na týchto miestach a pri týchto udalostiach :

Polmaratón Berlín

Maratón Bratislava

Beh Devín – Bratislava

Maratón Lodnýn

Maratón Dűsseldorf

Maratón Praha

Maratón Krakow

U.S.Steel opäť generálnym partnerom MMM

Spoločnosť U.S.Steel Košice pokračuje vo svojej kontinuálnej odpore Medzinárodného maratónu mieru a prakticky od svojho etablovania sa na Slovensku neopustila líderskú pozíciu medzi sponzormi MMM. Okrem priamej podpory sa spolupráca orientuje i na zapájanie zamestnancov tohto koncernu do športového diania a rovnako zaujímavá je i gescia nad populárnym Minimaratónom, ktorý sa opäť pobeží pod názvom U.S.Steel Family Run. On-line registrácia pre túto disciplínu je už takisto otvorená a opäť bol zvýšený limit počtu účastníkov. Pripravených bude presne 3.000 štartovných čísel a tak, kto chce mať istotu, nemá na čo čakať.

Dôvera rozšírila portfólio

Portfólio hlavných a oficiálnych partnerov MMM, ktorí sa významnou mierou podieľajú na kontinuálnom rozvoji podujatia , doplnila aktuálne zdravotná poisťovňa Dôvera a zaradila sa tak na tejto pozícii k spoločnostiam ako Getrag Ford Transmissions, Adidas, Slovenská sporiteľňa, Východoslovenská energetika a T-Systems. Dôvera bude v rámci partnerstva akcentovať i svoje preventívne programy zamerané práve na šport a beh ako taký. Medzi inštitucionálnymi partnermi je neoceniteľná podpora zo strany mesta Košice, ale tiež od Ministerstva školstva Slovenskej republiky, či Košického samosprávneho kraja.

Projekt WFM

Projekt VSE Women Friendly Marathon vstúpil do svojho druhého roku sériou pravidelných štvrtkových tréningových stretnutí v košickom lesoparku Anička . Vlaňajší viac než 100% nárast počtu žien na štarte samotného maratónu potvrdzuje , že aktivity v tejto oblasti majú svoj dlhodobý význam. Podporu v tréningovom snažení získali dievčatá a ženy zapojené do projektu i od legendárnej Ingrid Kristansenovej, svetovej rekordérky a jednej z protagonistiek ženského bežeckého hnutia , ktorá im pred niekoľkými dňami adresovala svoj krátky originálny pozdrav.

Bežci nechcú jubileum vynechať

I keď do štartu 90. ročníka MMM ostávajú ešte 4 mesiace, športovci dávajú jasne najavo, že jubilejný maratón nechcú vynechať. Po vlaňajšom rekordnom raste účasti sa registračný portál otvoril na prelome januára a februára. Priebežné stavy hovoria, že v medziročnom porovnávaní sú dosahované temer rovnaké počty prihlásených a trend z vlaňajška je teda zachovaný.

Ako sa darí košickým šampiónom

Lawrence Kimaiyo, pomerne prekvapujúci víťaz MMM 2012 a držiteľ traťového rekordu 2:07:01 sa aj po tomto triumfe prezentuje kolísavou výkonnosťou . V tomto roku sa v Mumbai iba druhýkrát dosiahnutým časom výraznejšie presadil, keď bol strieborný za 2:09:45. Oveľa vyšší štandard potvrdzuje iný víťaz z Košíc Elijah Kemboi. Ten si na MMM 2011 síce iba vyrovnal osobný rekord priemerným časom 2:11:15, ale potom ho vo Frankfurte zlepšil na 2:07:34 a na tejto úrovni pokračoval i na jar tohto roku v Deagu, keď tu dobehol za 2:07:43.

Vysokú výkonnosť si udržiava i víťazka MMM 2008 Firehiwot Dado, ktorá odvtedy urobila vo svojej kariére výrazný pokrok a vyhrala maratóny v Ríme, New Yorku ( 2:23:15 ) a naposledy túto jar i v Prahe časom 2:23:34.

12.krát do Sene

Aktivity Medzinárodného maratónu mieru sú v prvom polroku už tradične zakončené organizáciou polmaratónu Košice – Seňa. Na trati, ktorá bola od roku 1926 synonymom MMM sa už po 12. krát predstavia bežci i korčuliari, aby na túto tradíciu aspoň čiastočne nadviazali. Štart pretekov je stanovený na sobotu 21. júna o 9.30 v pešej zóne Košíc pri Dolnej bráne. Bežci absolvujú 2 mestské okruhy historickým centom a vydajú sa do Sene.

Podujatie sa uskutoční po prvýkrát v situácii, keď je cestná infraštruktúra rozšírená o rýchlostnú cestu R4, čo by malo prispieť k lepšiemu zvládnutiu celkovej dopravnej situácie.

Ďalšou novinkou bude čip na meranie času integrovaný v štartovom čísle a tento postup sa tak bude testovať aj pred jeho nasadením na jesennom maratóne.

V cieľovej obci Seňa čaká na športovcov tradičné vrelé prijatie s kultúrnym programom ale aj športovými disciplínami pre deti.

Prihlásiť sa je možné stále na stránke www.kosicemarathon.com.

Traťové rekordy platia z roku 2007, kedy Ján Križák finišoval za 1:07:52a Ingrid Vančišinová za 1:21:40

Zdroj : Progress Promotion



Otvorenie cezhraničného projektu BirdTour

Pri príležitosti predstavenia nového cezhraničného projektu vo významnej ornitologickej lokalite Senianske rybníky Vás pozývame na jeho…

staba

OBNOVA HRADU KRÁSNA HÔRKA A REVITALIZÁCIA BEZPROSTREDNÉHO OKOLIA HRADU 

Obnova hradu Krásna Hôrka, ako aj realizácia mnohých novostavieb v podhradí a okolí hradu sa uskutočňuje podľa projektovej dokumentácie…

Umenie na mieste X

UMENIE NA MIESTE X

Poznáme mená umelcov, ktorých diela pribudnú na mapu turistických atraktivít Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región…