fbpx
Medzinárodní novinári prišli ochutnať gastrošpeciality v našom kraji

TOP JÚNOVEJ INFOCESTY V REGIÓNE

K o š i c e, 24.6.2014

Zážitková gastronómia a gastroturistika boli hlavnými témami štvordňovej infocesty novinárov z Anglicka, Nemecka a Českej republiky v Košickom kraji.

Krajská organizácia cestovného ruchu Košický kraj (KOCR KK), spolu s Košice -Turizmus zorganizovala ďalšiu, v poradí tretiu skupinovú infocestu tento rok. Júnová infocesta v termíne 19.-22.6.2014 bola zameraná na zážitkovú gastronómiu a degustáciu slovenského vína v Košickom regióne.

Skupina novinárov z Anglicka, Nemecka a Českej republiky prišla spoznávať, tak ako mesto Košice, aj náš kraj a jeho kulinársku „mágiu“. Naše rozprávkové centrum mesta s jeho jedinečnou letnou atmosférou, kaviarničkami ako aj prehliadka pamiatok im spríjemnili prvý deň infocesty.

Druhý deň sa vybrali za poznávaním tradičných kulinárskych špecialít a slovenského vína do nášho regiónu. Ich prvou zastávkou bola vinohradnícka oblasť TOKAJ, kde mali v Malej Tŕni možnosť pripraviť si vlastné víno tzv. cuvée. Nádherný slnečný deň im okrem fantastického jedla spríjemnil aj tento motivačný program. Práve tu ochutnali tradičné zemplínske holúbky a strapačky s kyslou kapustou, ktoré ulahodili ich chuťovým pohárikom.

Výprava pokračovala do Veľkej Tŕne, kde sa tento rok konal prvý ročník podujatia s názvom „Tokajské pivnice unplugged“. Novinári ako aj návštevníci mali možnosť navštíviť prvýkrát v histórií, 17 súkromných stredovekých pivníc v nočných hodinách. V útrobách zeme okrem degustácie vína pri svetlách sviečok, diskutovali o výrobe vína s majiteľmi jednotlivých pivničiek. Skutočne jedinečný zážitok, ktorý ešte umocnili aj miestne dobroty, ako napríklad domáci guláš, pečené jahňa či chlieb s masťou a cibuľou.

Tretí deň spoznávanie nabralo na obrátkach a pokračovali do obce Malý Horeš, kde novinári navštívili tajuplné pivničky v agátovom háji – najväčší komplex vínnych pivníc v regióne. Srdečnosť a pohostinnosť ľudí v tejto obci všetkých milo prekvapila. Vinári z Malého Horeša sú ľudia hrdí na dedičstvo po predkoch, zachovávajú tradície, sú pyšní na to, že vína pripravujú tradičnými spôsobmi, bez akýchkoľvek prísad a úprav. Domáci vinár pán Géresi pohostil novinárov unikátnym koláčom, ktorý inde vo svete nenájdete, tzv. „Géresi béles „, plnený kyslou kapustou a tvarohom. Na prípravu tohto koláča potrebujete niekoľko hodín, ale výsledok stojí jednoznačne za to.

Zahraničná výprava ďalej pokračovala na Zemplínsku šíravu, kde si mali možnosť na miestnom salaši vyskúšať kulinársku školu, pripraviť, a následne aj ochutnať tradičné „tatarčané pirohy“. Samotnej prípravy sa novinári zhostili skvele a práve preto im ich vlastné dielo tak neuveriteľne chutilo.

Celkový gastronomický zážitok zavŕšili návštevou Gurmán festu v Košiciach, ktorý sa tento rok prvýkrát konal v Mestskom parku a tešil sa početnej návštevnosti.

To všetko a ešte viac zažili minulý týždeň medzinárodní novinári a my sa už teraz tešíme ako nám pomôžu zviditeľniť našu destináciu v zahraničí.

Autor: KOCR Košický kraj



VÝCHOD – VÁŠ CAMP – medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Caravan Bike Travel v Nitre 2024

Nadšenie pre karavaning a kempovanie si v ostatných rokoch nachádza stále viac priaznivcov na Slovensku i vo svete. Jediný veľtrh na…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

TLAČOVÁ SPRÁVA: Zádielska tiesňava sa teší z noviniek, ktoré podporia turistickú infraštruktúru celej doliny

Nové informačné centrum pri vstupe do Zádielskej tiesňavy a 3 metre vysoké drevené sochy Haravarkov pri Zádielskej chate sú výsledkami…