fbpx
Maľované prírodou – výstava

Pozrime sa na región cez drahé kamene

V čase od 4. 2. do 4. 3. 2016 pozývame všetkých záujemcov do priestorov RIB na Hlavnej 48 v Košiciach. Zhliadnuť môžu interaktívnu pozvánku do regiónu, ktorej tentoraz budú dominovať drahé kamene a z nich najmä acháty.

„Raz dávno, keď som naháňal darčeky pod vianočný stromček, dostala sa mi do ruky knižka Minerály a horniny. Považoval som ju za vhodný darček pre môjho 8 ročného syna Miška. V živote som sa kamienkom nevenoval, a bol som v tejto oblasti absolútny laik,“ spomína na svoje začiatky autor expozície, Ján Holečko, ktorý sa zbieraniu a zušľachťovaniu achátov venuje dve desaťročia.

„Téma ma zaujala natoľko, že som viac než rok nosil hŕbu kníh z knižníc domov a sedel som nad nimi. Sem tam pár informácií o dedinách, miestach, lomoch mi dodávalo odvahu, až som sa v jednej knižke dočítal, že acháty sa zbierajú práve v lomoch, v potokoch a na poliach…. Na poliach? V jednej dokonca aj konkrétne, že na poliach v Čechách pod Krkonošami. Nevedel som sa dočkať jari 1996, keď sa roztopí sneh. Prvá cesta viedla do lomu v Slanci a tam som našiel svoj prvý achát,“ dopĺňa Ján Holečko, zo zbierky ktorého je expozícia zostavená.

„O geologickom pôvode achátov, histórii vzniku názvu, ale aj o miestach, na ktorých môžete v našom kraji nájsť tieto polodrahokamy sa dozviete, ak navštívite Regionálny informačný bod v Košiciach na Hlavnej ulici 48,“ pozýva na návštevu ďalšej interaktívnej pozvánky do regiónu výkonná riaditeľka KOCR KK JUDr. Lenka Vargová Jurková. Interaktívna pozvánka je spestrená výstavou achátov v „prírodnom“ i opracovanom stave a fotografiami, na ktorých budete môcť obdivovať čarovnú silu maliarky prírody.

Ak vás achát oslovil, budete mať priamo na vernisáži, ale aj počas celej doby expozície príležitosť kúpiť si šperk, vyrobený z tohto minerálu. Ak ste doteraz o achátoch nič nevedeli, máte jedinečnú príležitosť spoznať ich. Stačí prijať pozvánku na interaktívnu prehliadku nášho kraja.

Vernisáž interaktívnej pozvánky sa uskutoční 4. februára 2016 o 16:30 v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici 48 v Košiciach. Interaktívnu pozvánku môžete vidieť počas pracovných dní od 10:00 do 18:00 až do 4. marca 2016.

Tešíme sa na stretnutie!



VÝCHOD – VÁŠ CAMP – medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Caravan Bike Travel v Nitre 2024

Nadšenie pre karavaning a kempovanie si v ostatných rokoch nachádza stále viac priaznivcov na Slovensku i vo svete. Jediný veľtrh na…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…