fbpx
Maďarskí tour-operátori v Slovenskom raji na vlastnej koži zažili, čo môžu ponúkať turistom

Pre maďarských tour-operátorov a zástupcov médií sme pripravili bohatý, adrenalínom nabitý program v destinácii Slovenský raj. Infocesta sa zrealizovala v spolupráci so zahraničným zastúpením MDaVSR v Budapešti a obcou Hrabušice. Z Budapešti k nám skupinka pricestovala veľmi pohodlne – vlakom. Hneď po príchode sme sa presunuli do Spišskej Novej Vsi, kde ich v budove Reduty oficiálne prijal primátor mesta. Po výstupe na najvyššiu kostolnú vežu Slovenska, vysokú až 87 metrov, mali bránu do Slovenského raja, samotnú Sp. Novú Ves, ako na dlani. Vychutnali si výhľad na najdlhšie šošovkovité námestie v Európe, pohľad na majestátne Vysoké Tatry a dozvedeli sa o meste so 750-ročnou tradíciou veľa historických zaujímavostí. Vzápätí sa vybrali do NP Slovenský raj, priamo na Podlesok, kde začali objavovať čaro tohto prírodného unikátu. Prvým testom ich odvahy bol výstup do najnavštevovanejšej rokliny Suchá Belá. Na Podlesok sa vrátili podvečer a v dobrej nálade, odhodlaní zdolať via ferrata v rokline Veľký Kyseľ, ktorá je po viac ako 40 rokoch opäť sprístupnená verejnosti. Starostka obce Hrabušice urobila podvečer skupinke krátku prezentáciu o Slovenskom raji. Večer zakončili ochutnávkou tradičnej spišskej kuchyne za sprievodu ľudovej hudby.

Na druhý deň si cestou na via ferrata pozreli symbolický cintorín obetí Slovenského raja a ruiny Kartuziánskeho kláštora v lokalite Kláštorisko. Následne zostúpili do rokliny Veľký Kyseľ, kde sa všetci vybavili ferratovým setom, ktorý je pri prechode roklinou povinný a začali objavovať toto panenské miesto. Cestu im skrížil kamzík a množstvo turistov, medzi ktorými nechýbali ani tí z Maďarska. V dobrej nálade skupina zdolala náročné, aj menej náročné úseky a na záver ich čakala posledná skúška odvahy – Obrovský vodopád. Neodradil ich ani strmý rebrík, pretože čarovná príroda navôkol jednoducho opantala všetkých zúčastnených. Posledný deň bol oddychový, spoznávali ďalšie možnosti trávenia voľného času v Slovenskom raji ako napríklad okolie chaty Piecky, tyrkysové jazero Blajzloch s jeho náučných chodníkom, možnosti cyklistiky, či jazdenie na koňoch. Po týchto dvoch intenzívnych dňoch strávených v prírode sa vybrali za kultúrou, konkrétne na Spišský hrad, zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Počasie nesklamalo a tak si vychutnali čarovné výhľady na celé okolie.

V priebehu troch dní mali tour-operátori možnosť objaviť čaro Slovenského raja, vyskúšať si čo táto destinácia turistom ponúka. Vybraná ponuka ich oslovila, niektorí už Slovenský raj ponúkajú, iní zvažujú jeho zahrnutie do ponuky, prípadne rozšírenie existujúcej ponuky. K zvýšeniu povedomia o Slovenskom raji, ktorý sa už teší značnej obľube u našich susedov pomôžu aj výstupy v MTVA/ RTVS, publikácie v HTM magazíne, či na webe Turizmus Kft.



Otvorenie cezhraničného projektu BirdTour

Pri príležitosti predstavenia nového cezhraničného projektu vo významnej ornitologickej lokalite Senianske rybníky Vás pozývame na jeho…

Aj remeslo prináša nezabudnuteľný zážitok

Cestovný ruch funguje dobre, ak sa spolieha predovšetkým na to, čo je dostupné lokálne. Turistov zaujíma všetko, čo vychádza z miestnych…