fbpx
Jánske ohne nad Šíravou sa tešili početnej návštevnosti…

Košice, 22.6.2015

V poradí už štvrté Top podujatie Terra Incognita sa uskutočnilo v sobotu 20. júna popoludní. Pri Vinianskom jazere si rozložili svoje stánky remeselníci, veštica, ale aj Gitarové múzeum zo Sobraniec si tu vytvorilo svoju malú expozíciu a michalovská Hvezdáreň lákala na pozorovanie vesmíru priamo v prírode.

Už tradične sa podujatie začalo výstupom na hrad, kde na turistov v lese čakala hradná posádka, aby ich bezpečne odprevadila až na hradné nádvorie. A veru dobre, že tam bola, lebo čerti si už brúsili zuby hlavne na detičky. Na hrade návštevníkov privítal kastelán, ktorý zvedavcov stručne oboznámil s históriou hradu. Remeselníci predvádzali staré remeslá a alchymista sa snažil vyrobiť esenciu, ktorá by neodbytné čertiská poslala naspäť do pekla.

Napokon však práve čerti v spolupráci so zemplínskymi ježibabami pomohli deťom nájsť poklad, ktorý ulahodil najmä tým, čo majú radi sladkosti. Po všetkých týchto dobrodružstvách dobre padlo občerstvenie v podobe slaninky a klobásky a ochutnávka vín z Vinného, aby všetci nabrali sily na návrat na brehy jazera.

Tu už na nich čakal ďalší program. Pre deti bol lákadlom skákací hrad, jazda na koníkoch alebo súťaž v plieskaní bičom. Kto mal záujem, mohol ochutnať svätojánsky nápoj lásky a vychutnať si program plný tradičných jánskych zvykov, krásnych ľudových tancov a piesní, ktorý vyvrcholil zapálením vatier. Na každej svetovej strane zahorela jedna a uprostred tá najväčšia. Ich oheň ešte dlho svietil do jánskej noci a iskričky pripomínali jej magickú moc.

Aj v tomto roku sa organizátorom podarilo rozšíriť podujatie o atraktívnu zľavnenú turistickú ponuku okolia Vinného. Zľavu ponúkalo Hipocentrum Hôrka, 50 % zľavu bolo možné využiť na plavbu loďou po Zemplínskej šírave, na vstup na tenisové kurty v areáli Hôrka a do tretice aj na obnovené premietanie v prírodnom amfiteátri v areáli Hôrka – Lúč. Počas konania podujatia bol tiež pre držiteľov zľavových letákov voľný vstup do celého areálu Hôrka.


TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

Halov močiar

Prídeme oň? Halov močiar - domov vzácnych a ohrozených druhov.

https://www.youtube.com/watch?v=ge7duJiV5FE "Keď sa povie Halov močiar, predstavím si mokraď plnú života. Priamo na tejto lokalite…

Hokejová liga majstrov na Kraji sveta

Športoví fanúšikovia nielen z Košíc a Košického kraja sa v týchto týždňoch tešia z významnej športovej udalosti.…