fbpx
Gelnická prechádzka banským chodníkom so vstupom do štôlne Jozef

Projekt oživuje cestovný ruch v meste Gelnica i regióne Hnileckej doliny tým, že zviditeľňuje banícku históriu i tradíciu. Výsledkom projektu je sprístupnenie starého banského diela štôlne Jozef ako podzemnej múzejnej expozície Baníckeho múzea v Gelnici pre verejnosť s umiestnením tabule banského náučného chodníka pri vstupe do štôlne Jozef. Štôlňa je využívaná ako objekt náučnej turistiky v rámci budovania náučných montánnych chodníkov v Gelnici a okolí. Sprístupnenie štôlne oživilo a spestrilo doterajšiu ponuku cestovného ruchu v meste Gelnica i celom Dolnom Spiši. Od slávnostného otvorenia štôlne 12.8.2016 do konca októbra baňu navštívilo približne 700 návštevníkov.

Štôlňa Jozef umožňuje návštevníkom spoznať množstvo bansko – historických a geologických fenoménov na jednom mieste. Obsahuje banské chodby rôzneho veku – od pôvodných historických chodieb z 18. storočia, cez chodby, ktoré rekonštruoval a razil geologický prieskum v 50. rokoch 20. storočia až po neskoršie profily riešené v TH výstuži. Poskytuje dostatočné miesto na prípadnú prezentáciu rôznej banskej techniky, ktorá sa postupne plánuje v bani umiestniť premiestnením z rôznych likvidovaných a opustených banských objektov v okolí Gelnice.

Projektom sa oživil cestovný ruch v meste, zvýšila sa návštevnosť mesta a zlepšil sa prístup turistu k informáciám o baníckej histórii mesta a to nielen nainštalovaním informačnej tabule náučného chodníka pri vstupe do bane, ale hlavne sprístupnením štôlne Jozef verejnosti a vydaním propagačného materiálu – buletinu. Lokalizácia bane v blízkosti tzv. dolného Turzovského jazera a pri Penzióne Erihof vytvára pre návštevníka oázu pokoja, z ktorej je možné pokračovať po Kyslíkovej turistickej trase, Vyhliadkovej alebo Jakubskej trase.

Projekt a jeho výstupy otvárajú turistovi banícku cestu do celej Hnileckej doliny, pretože svoj záujem o baníctvo môže uspokojiť tým, že navštívi ďalšie banícke obce regiónu napr. Švedlár, Mníšek nad Hnilcom, Smolník a prehliadku regiónu zavŕši v Banskom skanzene v Hnilčíku. Sprístupnená baňa Jozef je súčasťou Baníckeho múzea v Gelnici ako podzemná múzejná expozícia, čo jej dáva lepšie možnosti na zviditeľnenie aj v rámci svojej pôsobnosti napr. v Zväze múzeí na Slovensku. Okrem nezanedbateľného významu z hľadiska zachovania kultúrneho dedičstva, je určite prínosom pre turistu, ktorý má v meste Gelnica ďalšiu ponuku s potenciálom zvýšenia návštevnosti a atraktívnosti tohto kedysi významného baníckeho mesta.

Vstupy do štôlne Jozef:

  • Pondelok – Štvrtok: 10.00 – 14.00 hod.
  • Piatok – Nedeľa: 15.00 – 18.00 hod.

Viac informácií a prijímanie objednávok osobne v Baníckom múzeu alebo na tel. č. 0944 950 951, 053/4821 468.

Tento projekt bol podporený z grantového programu Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj.





Košický samosprávny kraj v roku 2024 posilní turistickú infraštruktúru finančnou injekciou vo výške 1,35 milióna eur

Košický samosprávny kraj, prostredníctvom etablovanej grantovej výzvy Terra Incognita, aj v roku 2024 podporí nové zaujímavé…

Poznáme víťazov druhého ročníka inovatívnej súťaže Umenie na mieste X

Druhý ročník inovatívnej súťaže Umenie na mieste X, ktorá prináša landartové umelecké diela do návštevníckych lokalít Košického…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…