fbpx
Agátom voňal celý kraj…

Košice, 20.5.2015

Kto v sobotu 16. mája 2015 zamieril do Malého Horeša, urobil dobre. Hoci cesta vlakom trvala takmer dve hodiny, už cestou bolo na čo pozerať. Potvrdili nám to vlny návštevníkov, ktoré do areálu Malohorešských vínnych pivníc prichádzali od železničnej stanice vo Veľkom Horeši. Áno, trochu komplikovaná doprava a pre spiatočnú cestu sa bolo treba rozhodnúť v predstihu, inak sa ľahko mohlo stať, že vyznávači prírodných vín z Medzibodrožia strávia nedobrovoľne noc ďaleko od civilizácie. Bola to však jediná drobnosť, ktorá nijako nerušila celkovú atmosféru siedmeho festivalu Vôňa agátu.

Skutočne voňal. A husté kvety boli posiate včelami, takže sa zdalo, že stromy bzučia. Do toho sa opieralo slnko a mámilo hrou tieňov, v ktorých sa ukrývali hrdinovia starých príbehov. Veď ako sme sa dozvedeli, najstaršia sorta viniča, ktorá sa v Malom Horeši pestuje, pochádza ešte z čias Avarov. A tak Polyhos patrí možno k najstarším vínam, ktoré sa na našom území pijú. Ochutnať ho mohli zvedaví návštevníci festivalu síce iba v jednej z pivníc, bolo ho však dosť. Malohorešskí vinári sa predstavili v skvelej kondícii. oficiálne bolo otvorených 18 pivníc a v nich k dispozícii 36 rôznych druhov vína. Kto sa orientuje vo víne iba podľa farby, bol tu v prvej chvíli stratený. K dobrému vínu patrí aj niečo na zahryznutie a miestne gazdinky dôstojne sekundovali svojim chlapom, vinárom s tradičnými bélešmi. No nechýbali ani kotlíky s gulášom, klobásy či tradičná laci pečeň. Zvládnuť bohatú nádielku v ponuke festivalu znamenalo aspoň chvíľu posedieť v amfiteátri a vychutnať si bohatý kultúrny program, v ktorom sa striedali slovenské i maďarské tradície. Predstavil sa súbor Šarišan a potom patrilo pódium Istvánovi Tabánimu, víťazovi maďarskej súťaže X-factor, ktorá je obdobou našej Superstar. Podvečer patril skupine Nostalgia, ktorá potešila čoraz početnejšie publikum starými šlágrami. Oficiálny koniec festivalu dávno prešiel, ľudí však neubúdalo. Zem vydávala teplo, ktoré celý deň absorbovala. Večer predĺžil tiene, ľuďom zmäkli hlasy, prichádzal čas priateľských rozhovorov. Vďaka skvelej práci organizátorov si návštevníci odnášali z festivalu množstvo dobrých emócií, tí materialistickejšie zameraní aj nejakú tú fľašu vína. Tohtoročný festival Vôňa agátu – deň otvorených horešských pivníc všetkým chutil. Zišlo sa tu okolo 4000 ľudí a množstvo degustačných vstupeniek výrazne presiahol predstavy a očakávania organizačného tímu. O rok budú opäť kvitnúť agáty. Ak ste to teraz nestihli, budete mať šancu v roku 2016.Tešíme sa na stretnutie.


Poznáme víťazov druhého ročníka inovatívnej súťaže Umenie na mieste X

Druhý ročník inovatívnej súťaže Umenie na mieste X, ktorá prináša landartové umelecké diela do návštevníckych lokalít Košického…

Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…