fbpx
Výletná loď LABE dorazila na Zemplínsku šíravu

Slovenské more dostalo aj vďaka podpore prostredníctvom grantového programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita novú unikátnu atrakciu. Je ňou výletná loď Labe, ktorá odvezie až 164 cestujúcich a poskytne im komfortný zážitok z plavby nielen v lete, ale aj v prechodných ročných obdobiach.

Po rokoch prevádzky na Vltave v Prahe vyrazila výletná loď na svoju 3500 km dlhú trasu do nových domovských vôd Zemplínskej šíravy cez nemecké mesto Drážďany do doku v Ladmovciach, kde dočasne zakotvila. Počas svojej cesty sa preplavila cez Česko, Nemecko, Rakúsko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko a Slovensko. Následne bola po úpravách interiéru aj exteriéru z doku v Ladmovciach po súši vyše 60timi kilometrami  presunutá logisticky náročnou, nadrozmernou prepravnou operáciou s názvom „Guľový blesk“ do prístavu na Zemplínskej šírave – oblasť Hôrka, kde bola slávnostne uvedená do prevádzky počas tlačovej konferencie s názvom „Prvá plavba Labe“.

Komfort, ktorý návštevníkom poskytne táto veľkolepá 37 m dlhá a 70 ton vážiaca nová kráľovná Šíravy spočíva v klimatizovanom salóne v prednej časti lode a slnečnej terase, samozrejmosťou sú tiež sociálne zariadenia. Občerstvenie počas plavby návštevníkom zabezpečí palubný bufet, v budúcnosti je plánovaná aj palubná kuchyňa.

Z hľadiska rozvoja cestovného ruchu je sprevádzkovanie takto vybavenej lode veľkou príležitosťou pre posilnenie mimosezónnej návštevnosti Zemplínskej šíravy, ktorá nemusí byť striktne vnímaná len ako miesto pre letnú zábavu, ale aj ako atraktívny zážitok pre návštevníkov v jarnom i jesennom období.

Jej prítomnosť prispieva k bohatému turistickému zážitku, ktorý spája prírodu, kultúru a turistické služby v jedinečnom prostredí slovenského  mora.

Loď Labe sa bude využívať nielen na rekreačné a náučné plavby, ale aj na organizovanie rôznych osláv a podujatí. Všetky dôležité informácie o plavebnej trase, časoch a frekvencii plavieb, ako aj cenník a rezervačný portál budú sprístupnené na webe plavbysirava.sk.

 


Letecké dni 2024 s našou účasťou

Letecké dni Košického kraja 2024, ktoré sa konali 7. a 8. septembra 2024 na košickom letisku, boli najväčšou a jedinou leteckou šou na…

Otvorili sme nové výzvy Terra Incognita pre rok 2025

Krajská organizácia cestového ruchu Košice Región Turizmus, ako sprostredkovateľský orgán Košického samosprávneho kraja, vyhlásila…

Košický samosprávny kraj v roku 2024 posilní turistickú infraštruktúru finančnou injekciou vo výške 1,35 milióna eur

Košický samosprávny kraj, prostredníctvom etablovanej grantovej výzvy Terra Incognita, aj v roku 2024 podporí nové zaujímavé…