fbpx
Svetové dedičstvo na dosah

Neexistuje veľa vecí a oblastí, v ktorých by sme sa mohli prevýšiť mnohonásobne väčšie krajiny. Snáď niekedy šport, umenie, hudba… Čím ale môžeme zažiariť určite, a destinácia Košice región obzvlášť, je počet pamiatok Svetového dedičstva UNESCO. Do 100 minút sa turista dostane z Košíc až k 18 zaujímavým prírodným či kultúrnym pamiatkam UNESCO.  

Mnohé z nich pritom naprojektovala a vytvorila príroda. Či spomenieme niektorú zo 6 jaskýň Slovenského krasu, spomedzi ktorých každá vyniká svojským unikátom. Medzi najvýznamnejšími ľadovými jaskyňami sveta je Dobšinská ľadová jaskyňa. Fascinujúca je zas výzdoba Ochtinskej aragonitovej jaskyne alebo sintrovými brčkami preslávená Gombasecká jaskyňa.

K výtvorom prírody treba určite zaradiť unikátny a nedotknutý Vihorlatský prales, ako súčasť pásu Karpatských bukových pralesov. Toto územie si udržiava originálnu biodiverzitu najmä vďaka svojej nedostupnosti a neskoršej cielenej ochrane územia. V dominantnom bukovom poraste vynikajú 240-ročné kúsky.

V zozname Svetového dedičstva sú aj ľudské výtvory. Najväčšou pýchou a turistickou atrakciou celej krajiny je Spišský hrad. Patrí do desiatky najväčších hradov sveta a spoza jeho múrov dovidíme aj na neďalekú Spišskú kapitulu – tiež zapísanú na zoznam Svetového dedičstva. Do tejto lokality patrí aj Kostol Ducha svätého s mimoriadne cennými nástennými maľbami v neďalekej Žehre.

Ak už navštívime Spišský hrad, bolo by hriechom nezastaviť sa v Levoči, ktorej historické jadro takisto patrí medzi to najcennejšie, čo ľudstvo má.

Medzi ľudské diela patria aj drevené kostoly roztrúsené po východnom Slovensku. Na území destinácie Košice región je jediný – pri hraniciach s Ukrajinou, v Ruskej Bystrej, stojí gréckokatolícky Chrám Prenesenia ostatkov sv. Mikuláša. Postavili ho začiatkom 18. storočia z ručne tesaných ihličnanových trámov a vyniká aj – paradoxne – svojou nenápadnosťou. Strecha totiž neobsahuje žiadne dekoratívne prvky, ktoré by kostolíku dodali jedinečnosť oproti iným, svetským stavbám navôkol.

Pamiatky svetového významu máme na dosah ruky – je načase začať ich spoznávať. Začať môžete TU.


Košický samosprávny kraj v roku 2024 posilní turistickú infraštruktúru finančnou injekciou vo výške 1,35 milióna eur

Košický samosprávny kraj, prostredníctvom etablovanej grantovej výzvy Terra Incognita, aj v roku 2024 podporí nové zaujímavé…

Hokejová liga majstrov na Kraji sveta

Športoví fanúšikovia nielen z Košíc a Košického kraja sa v týchto týždňoch tešia z významnej športovej udalosti.…

Novinárom z Česka, Poľska a Maďarska sme predstavili top ornitologické lokality na Kraji sveta

Naša organizácia Košice Región Turizmus v spolupráci s SOS BirdLife Slovensko zorganizovala infocestu v rámci cezhraničného projektu…