fbpx
Otvorili sme unikátny Chodník filmových lokalít

Filmový turizmus sa teší rastúcej popularite po celom svete, nakoľko poskytuje unikátny spôsob ako spoznať miesta, kde sa natáčali obľúbené filmy a seriály a tiež prináša zreteľne pozitívny ekonomický a turistický prínos pre danú lokalitu.

Pri príležitosti 30. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film 2024 naša organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre filmových nadšencov zaujímavú atrakciu v podobe Chodníka filmových lokalít, ktoré mapuje 80 filmových miest v Košickom kraji. Tieto lokality sú prenesené aj do tlačenej podoby vo forme brožúrky s mapkou v slovenskom a anglickom jazyku, dostupnej v našom Regionálnom informačnom bode na Hlavnej 48 v Košiciach.

Zaujímavosti, ktoré ste o natáčaní filmov v Košickom kraji nevedeli:

Natáčanie filmov a seriálov zahájili režiséri v Košickom kraji v roku 1958, a to filmom Smrť v sedle, ktorý sa nakrúcal v Stratenej. Postupne si filmári začali všímať taktiež iné lokality naprieč celým Košickým krajom, a preto turisti nájdu na našom virtuálnom „chodníku“  nielen miesta, kde sa natáčali diela jedného z najvýznamnejších slovenských režisérov Juraja Jakubiska, ale aj množstvo iných slovenských a zahraničných filmov.

Medzi najznámejšie z nich neodmysliteľne patria: vojenský film Za nepriateľskou líniou natáčaný v Zádieli, svetoznámy historický film Eragon, ktorý bol natáčaný na Tomášovskom výhľade, Dračie srdce (opäť Tomášovský výhľad i Spišský hrad), a taktiež kultové slovenské rozprávky Soľ nad zlato, Popolvár najväčší na svete, Perinbaba a dva svety, či nedávnejšie slovenské filmy Vojna policajtov, Čiara a iné.

Dokopy 15 lokalít bolo tiež označených aj priamo v teréne info tabuľkami v tvare tematickej filmovej klapky. Okrem základných informácií o filmovej lokalite a filme tieto klapky obsahujú aj QR kód, ktorý návštevníkov presunie do bezplatnej aplikácie Smart guide.  Chodník aktuálne tvorí 9 rôznych trás, ktoré sú pripravené v slovenskom jazyku a postupne budú pridávané aj v angličtine.

Mapa s vyznačenými filmovými lokalitami.

Súčasťou filmového chodníka sú taktiež galérie a múzeá – ako napríklad galériu v rodnej dedine Juraja Jakubiska – Kojšov a tiež Múzeum kinematografie rodiny Schusterovcov v Medzeve.


V Gombaseku sme otvorili ďalšiu zipline dráhu v kraji

V spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK) a OZ Pre rozvoj Gombaseku sme úspešne otvorili ďalšiu Zipline dráhu v našom…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

TLAČOVÁ SPRÁVA: Zádielska tiesňava sa teší z noviniek, ktoré podporia turistickú infraštruktúru celej doliny

Nové informačné centrum pri vstupe do Zádielskej tiesňavy a 3 metre vysoké drevené sochy Haravarkov pri Zádielskej chate sú výsledkami…