fbpx
Nové turistické zážitky – víkendy plné tradícií

V Košickom kraji pôsobí veľké množstvo talentovaných ľudí s autentickým životným štýlom, ktorí sa venujú miznúcim alebo zabudnutým remeslám. Ich prácu a hodnotné úsilie prezentujeme prostredníctvom jedinečných turistických zážitkov a produktov, ktoré vznikajú z našej participácie na  medzinárodnej aktivite žijúceho dedičstva @GO52 HeritageWeekend.


Pre lepšiu dostupnosť zážitkových produktov, postavených na myšlienke žijúceho dedičstva, sme v uplynulom období zorganizovali niekoľkodňový FAMtrip pre zástupcov cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

Aké dobrodružstvá okúsili?

Účastníci FAMtripu projektu GO52 – „Víkendy plné tradícií“ mali možnosť spoznať Košický kraj a remeselné subjekty z mnohých pohľadov. Už počas prvého dňa boli aktívne vtiahnutí do deja starých remesiel, počas ktorého to roztočili na hrnčiarskom kruhu, či dostali možnosť na lukostreleckom workshope strieľať šípy z ručne vytvorených lukov a dozvedieť sa zaujímavé informácie o histórii alebo teórii ich výroby. Strelou do čierneho bol rozhodne stredoveký obed na Košickom hrade, ktorý ulahodil mnohým. V znamení aktívnej prípravy  jedál, podľa zachovaných tradičných záznamov, sa niesol aj druhý deň, ktorý účastníci FAMtripu strávili v stredovekej sýpke Granárium miesením nadýchaného cesta na voňavý domáci chlebík, ktorého kôrka praskala v tradičnej kamennej peci. Tiež si vyskúšali, aký je to pocit byť vinárom počas celého dňa, na konci ktorého aj šľahali bičom! Ruku k dielu aktívne priložili pri rekonštrukčných prácach na hrade nad obcou Vinné, kde roztáčali drevený žeriav len vlastnou silou.


A čo na to povedali samotní účastníci?

„Som nadšený z prezentácie turistických produktov, ktoré sme si mohli vyskúšať počas niekoľkých dní s Košice Región Turizmus. Kedy som sa mohol na chvíľu stať vinárom, pekárom, hrnčiarom, či kováčom alebo roztočiť obrovský historický drevený žeriav na Hrade Vinné, na ktorom prebieha rekonštrukcia bez vynálezov moderného sveta. Verím, že takto vyskladané zážitkové produkty budú v prostredí aktuálnych ponúk pre turistov vynikať,“  vyjadril sa Erik Ševčík z CK Adventoura.

„Je príjemné, že v prostredí, ktoré tvoríme srdcom v rodinnom kruhu môžeme uchovávať tradície a remeslá, ktoré boli v minulosti tak prirodzené. A že pri ich sprostredkovávaní aktívnym zapojením návštevníkov do remeselnej činnosti poskytujeme nezabudnuteľný zážitok a hodnoty, ktoré si uchovajú v sebe,“ zhodnotila Silvia Pápaiová, majiteľka Granária.


Projekt GO52 Víkendy plné tradícií (GO52 Heritage weekends) ponúka dlhotrvajúce zážitky, hodnotné poznanie, ale aj naplnenie osobnej ambície dokázať vlastnoručne vytvoriť jednoduchý remeselný predmet z dreva, hliny alebo upiecť voňavý chlebík. Dáva možnosť naučiť sa niečo nové, čo dnes nedokáže každý.


V Gombaseku sme otvorili ďalšiu zipline dráhu v kraji

V spolupráci s Košickým samosprávnym krajom (KSK) a OZ Pre rozvoj Gombaseku sme úspešne otvorili ďalšiu Zipline dráhu v našom…

Poznáme víťazov druhého ročníka inovatívnej súťaže Umenie na mieste X

Druhý ročník inovatívnej súťaže Umenie na mieste X, ktorá prináša landartové umelecké diela do návštevníckych lokalít Košického…

staba

OBNOVA HRADU KRÁSNA HÔRKA A REVITALIZÁCIA BEZPROSTREDNÉHO OKOLIA HRADU 

Obnova hradu Krásna Hôrka, ako aj realizácia mnohých novostavieb v podhradí a okolí hradu sa uskutočňuje podľa projektovej dokumentácie…