fbpx
Cestovný ruch v Košickom kraji pokračuje v stabilnom raste. Destinácia Kraj sveta má za sebou úspešné leto a zážitkami nabitý rok 2023

Návrat legendárnej lanovky, moderné umenie na turistických „križovatkách“, obľúbené podujatia, významné infraštruktúrne projekty, silná pátracia súťaž detského programu Haravara, tradičné autobusové výlety, veľtržné expozície, infocesty, ale aj celkový nárast návštevníkov v Košickom kraji. Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) má za sebou ďalší úspešný rok, plný dobrých výsledkov a výnimočných aktivít.


Cestovný ruch v Košickom kraji sa počas uplynulého roka niesol v znamení rastu návštevnosti. Celkový počet návštevníkov i prenocovaní, dosiahnutý v roku 2022, bol prekonaný už počas prvých desiatich mesiacov roku 2023 a predpokladaná celoročná návštevnosť je očakávaná nad úrovňou +15 % oproti predošlému roku (2022). V oboch hlavných štatistických ukazovateľoch (počet návštevníkov i počet prenocovaní) tak destinácii Košický kraj zostáva dorovnať už iba  predpandemický rok 2019. To sa pri zachovaní aktuálneho trendu, udeje v roku 2024, teda o rok skôr ako sa predpokladalo. 

Pozitívny trend vlani pokračoval aj pri vývoji návštevnosti, ktorá sa naďalej posilňuje aj v mimosezónnych obdobiach. Tie v Košickom kraji aj v roku 2023 dobre kompenzovali pretrvávajúcu stagnáciu návštevnosti počas hlavnej letnej turistickej sezóny. Slováci počas nej opäť preferovali dovolenku v zahraničí. Aj vďaka rastúcemu záujmu cudzincov však Košický kraj počas uplynulej letnej sezóny dosiahol medziročný nárast návštevnosti na úrovni 2,5 %. Pri počte prenocovaní to bolo dokonca +13 % oproti roku 2022.

Nové atrakcie v Košickom svetovom kraji

K úspechu destinácie prispeli aj početné nové atrakcie, ktoré spestrili ponuku zážitkov a motivovali k návšteve Košického kraja. Najväčším ťahúňom sa v polovici leta stala dlho očakávaná lanovka Dedinky – Geravy, ktorá sa po komplexnej rekonštrukcii stala jedinou funkčnou retro jednosedačkovou lanovkou na Slovensku. 


 „Aj vlani sme cez náš najsilnejší podporný finančný nástroj pridali do kraja ďalšie atraktivity a podujatia. Jeho názov v preklade – Krajina nepoznaná, v sebe nesie veľkú symboliku. Do regiónov chceme priniesť jedinečné zážitky, ktoré ich predstavia v novom, atraktívnom svetle. Župa sa na vzniku atrakcií či podujatí podieľala čiastkou viac ako 1 643 000 eur . Dlhoročná dobrá skúsenosť s týmto grantovým mechanizmom dokazuje, že použité financie sa stávajú žiaducim impulzom rozvoja cestovného ruchu a následne aj kvality života v rôznych častiach kraja,“

uviedol predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka. 

V roku 2023 do kraja pribudli väčšie i menšie investície, z ktorých niektoré predstavujú významné nadčasové riešenia, ktoré majú veľký význam nielen pre domácich, ale aj na národnej úrovni. Príkladom je unikátna turistická rozhľadňa Green Point v Kluknave, ktorá radikálne mení  a hlavne „ekologizuje“ vnímanie tohto typu stavby v slovenskom kontexte, 3D bludisko v rekreačnom stredisku Alpinka, novootvorené múzeum veteránov v Michalovciach či netradičné ubytovanie v korunách stromov spolu s wellnessom na Tokaji. Mapa Košického kraja sa rozšírila aj o množstvo projektov postavených s dôrazom na ekoturizmus. Ide napríklad o nový zážitkový chodník v obci Rejdová či Cestu bojovníka v začarovanom lese v Hrabušiciach. Na Košickom hrade vznikla Hrnčiarska dielňa a na rieke Bodrog zas požičovňa športového vybavenia pre vodákov. 


„Pre budúcnosť našej destinácie sú osobitne významné práve projekty rozvíjajúce potenciál ekoturizmu a prírodného turizmu, ktoré priťahujú enviromentálne uvedomelé cieľové skupiny a generujú vyššiu pridanú hodnotu pre miestne komunity. Takými sú napríklad zrealizované projekty zdieľanej vodáckej infraštruktúry na rieke Bodrog, kde sme vybudovali zázemia pre požičovne kajakov v obciach Ladmovce a Borša. Ďalšie z projektov reprezentujú zachytenie nových trendov, ako napríklad karavanistický kemping pri hoteli Čingov v Slovenskom raji alebo zážitkové ubytovanie v korunách stromov na Tokaji. Tento konkrétny projekt navyše dokazuje, že špičkový moderný produkt cestovného ruchu nemusí byť iba výsadou tzv. destinácií prvej voľby, ale môže vzniknúť aj v málo známych lokalitách s veľkým potenciálom rastu,“

hovorí Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus.

Podpora európskeho dedičstva, medzinárodných podujatí a filmovej tvorby

Od roku 2022, kedy boli pod . Známku európskeho dedičstva (European Heritage Label) zaradené 4 gemerské sakrálne pamiatky na území Košického kraja, zavádza KRT nové nástroje na podporu návštevnosti na Gotickej ceste. Terra Incognita sa preto zameriava aj na projekty, ktoré rozšíria dostupnosť pamiatok i celkový návštevnícky komfort  na Gemeri. Výsledkom týchto aktivít je výrazný nárast záujmu o prehliadku interiérov štyroch zapísaných kostolíkov (v Štítniku, Plešivci, Ochtinej a Koceľovciach), ktoré napríklad počas mesiacov júl až september navštívilo viac ako 6 tisíc návštevníkov, z toho viac ako tisíc zahraničných.

Mechanizmus župného grantu Terra Incognita je ďalším zo svojich opatrení nastavený aj na podporu podujatí, ktoré sú významnými generátormi návštevnosti a prenocovaní v kraji a zároveň fungujú ako nástroje zviditeľnenia ďalšej ponuky destinácie. Najväčší dosah majú v tomto ohľade predovšetkým významné nadnárodné podujatia, ako Rodeo Ižkovce, Jánske ohne nad Šíravou či Zemplín Veterán Rallye, tie fungujú ako generátor návštevnosti, no sú i nástrojom zviditeľnenia celkovej ponuky cestovného ruchu v kraji.  Medzi tie najväčšie patria Medzinárodný maratón mieru, Art Film Fest,  Letecké dni Košického kraja. Popri stom ročníku Maratónu mieru mali v roku 2023 osobitný ekonomický dopad na našu destináciu aj Majstrovstvá sveta veteránov v orientačnom behu. Opäť  potvrdili význam nadnárodných a časovo rozsiahlejších športových podujatí pre rozvoj turizmu.

Stý ročník Medzinárodného Maratónu Mieru bol skvelou príležitosťou, ktorú KRT využil na vydanie špeciálnej edície bankovky Euro Souvenir s výnimočným dizajnom.  Bankovka bola vytvorená ako výraz uznania historického významu tohto prestížneho podujatia, ktoré spája ľudí z celého sveta v mene mieru a športovej vášne. 

Novinkou roku 2023 bola, v rámci grantového programu, podpora filmovej tvorby zrealizovanej na území Košického kraja. Diváci sa tak v tomto roku, okrem menších projektov, môžu tešiť aj na premiéry dvoch nových pôvodných slovenských celovečerných filmov – Vojna policajtov a Kavej.

Kampaň UMENIE na mieste X ako nová komunikačná platforma v marketingu cestovného ruchu

Košice Región Turizmus má vo svojom portfóliu viacero overených nástrojov, ktorými oslovuje nových alebo vracajúcich sa návštevníkov Košického kraja. V hlavnej sezóne  komunikuje aj prostredníctvom nosnej marketingovej kampane. V uplynulom roku to bola kampaň UMENIE na MIESTE X, ktorá do kraja priniesla 5 unikátnych umeleckých diel podčiarkujúcich turistickú atraktivitu 5-tich zaujímavých prírodných lokalít. Vznikli tak nové miesta stretnutí človeka, umenia, prírody a samotnej lokality v turistickej krajine. Koncept kampane, ktorá nie je iba mediálna, ale zanecháva aj trojrozmernú stopu v destinácii, je slovenským unikátom a bola ocenená odbornou verejnosťou Bronzovým klincom v marketingovej súťaži Zlatý klinec 2023.

HARAVARA a jednodňové výlety z ponuky RIB

Návštevnícky obľúbenými boli naďalej produkty jednodňovej turistiky z ponuky Regionálneho informačného bodu (RIB). Organizované sprevádzané výlety po Košickom kraji si vybralo 369 návštevníkov.  Okrem sprevádzaných výletov boli naprieč celým krajom zrealizované a vypravené pravidelné cyklobusy a počas zimných mesiacov pravidelný skibus na Kojšovskú hoľu, ktorá sa stala vyhľadávanou lokalitou pre milovníkov bežeckého lyžovania.  

Organizácia už niekoľko rokov ponúka aj užšie zacielený detský produkt HARAVARA, ktorý sa teší stále väčšej obľube a preto sa jeho aktivity postupne rozširujú. Čarovný svet HARAVARA tento rok detským návštevníkom a ich rodinám priniesol novinky v podobe ponuky školských výletov či veselej formy zberateľskej súťaže, počas ktorej sa pátralo po tridsiatich pečiatkach, ukrytých naprieč celým Košickým krajom.

Košice Región Turizmus bol aktívny aj na veľtrhoch

V rámci veľtržných prezentácií sa KRT s vlastným stánkom predstavil jednak na tradičnom slovenskom veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Bratislave, ale tiež, po prvý raz, aj na špecializovanom veľtrhu Caravan Bike and Travel v Nitre. Novinkou prezentácie destinačnej značky Kraj sveta – Košický svetový kraj bolo jej naviazanie na tému kempovania a karavaningu, čomu zodpovedala aj novátorská podoba samotnej expozície. Predstavoval ju tematicky „obrandovaný“ skutočný karavan, ktorý svojím vonkajším vzhľadom ako aj prístupnosťou interiéru pútal zaslúžene pozornosť návštevníkov na oboch veľtrhoch.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


VÝCHOD – VÁŠ CAMP – medzinárodný veľtrh cestovného ruchu Caravan Bike Travel v Nitre 2024

Nadšenie pre karavaning a kempovanie si v ostatných rokoch nachádza stále viac priaznivcov na Slovensku i vo svete. Jediný veľtrh na…

TLAČOVÁ SPRÁVA: BirdTour: Rozkvet ekoturizmu v srdci Európy, s unikátnym pohľadom na vtáctvo

Spojenie prírody a turizmu s myšlienkou oživiť a zatraktívniť prihraničný región prináša medzinárodný projekt s názvom…

Projekt REJOICE zmení nevyužitý potenciál rieky Hornád

Nevyužitý potenciál rieky Hornád z hľadiska ekoturizmu sa rozhodli zmeniť partneri projektu REJOICE (RivEr JOurney…